- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev se predomislio: Neće biti prekida isporuka ruske nafte preko „Družbe“

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftne pumpe u Tatarstanu
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2024
Pratite nas
Ukrajina će ispunjavati svoje obaveze koje se tiču isporuka ruske nafte naftovodom „Družba“, izjavio je savetnik kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.
„Što se tiče naftovoda ‘Družba’, situacija je sledeća. Podržavamo Evropsku komisiju u težnji ka diversifikaciji isporuka nafte za neke zemlje regiona, kako bi se smanjilo ili potpuno isključilo prisustvo ruske nafte. Istovremeno, Ukrajina je ispunjavala i nastaviće da ispunjava svoje ugovorne obaveze u potpunosti do predviđenog datuma isteka takvih ugovora“, istakao je Podoljak.
On je dodao da je to iz razloga što je to u vezi sa bilateralnim odnosima Ukrajine i evropskih zemalja.
Podoljak je ranije danas izjavio da će Kijev od prvog januara 2025. godine obustaviti tranzit ruske nafte i gasa u zemlje Evropske unije.
Podsetimo, Ukrajina je i 17. jula obustavila tranzit nafte kompanije „Lukoil“ preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Snabdevanje ovih zemalja energentima iz Rusije se odvija preko gasovoda „Družba“, koji prolazi preko teritorije Ukrajine.
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da preporuka EU Kijevu da zabrani tranzit ruske nafte odgovara interesima SAD, kojima je potrebna potpuna zavisnost Brisela od američkih energetskih resursa.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala