- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: Niko ne želi rat s Rusijom, ali Kijevu treba dozvoliti udare evropskim oružjem;Slovaci protiv

© AP Photo / Omar HavanaŽozep Borelj
Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2024
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da niko ne želi da bude u ratu s Rusijom, ali je pozvao zemlje EU da dozvole Kijevu da izvodi udare evropskim oružjem na teritoriji Rusije.
„Čak iako razmatramo mogućnost izvođenja udara na teritoriji Rusije, mi nismo u ratu sa Rusijom, niko ne želi da bude u ratu s Rusijom. Mi jednostravno podržavamo Ukrajinu“, rekao je Borelj.
Takođe je potvrdio da Ukrajina već koristi avione F-16 koji su joj isporučeni.
On je juče predložio ministrima spoljnih poslova da usaglase stav o ukidanju svih ograničenja za Kijev za udare na rusku teritoriju, ali je posle sastanka konstatovao da jedistveni stav nisu uspeli da postignu i da je ostalo na svakoj pojedinačnoj državi da donosi odluku o tome.

Ko je bio protiv, a ko za?

Slovačka nije podržala ukidanje ograničenja za ukrajinske udare na rusku teritoriju zapadnim oružjem , dok su za inicijativu bile: Francuska, Švedska, Letonija, Holandija i Poljska, pišu evropski mediji.
Borelj je dodao i da su članice EU istrošile svoje vojne zalihe zbog isporuka Ukrajini, dodao je evropski zvaničnik.
„Ne možete da zamislite napore koje preduzimaju evropske zemlje kada je reč o pomoći Ukrajini Istrošili smo naše zalihe, moramo da ih popunimo. Već smo stigli do cifre 700.000 komada municije kalibra 155 milimetara. Nismo još postigli cilj (milion komada), ali povećavamo proizvodnju“, rekao je Borelja po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU.
„EU želi da ima koordinacioni centar u Ukrajini za pružanje vojne pomoći, a slanje vojnih instruktora se ne razmatra“, rekao je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala