https://lat.sputnikportal.rs/20240829/smisljen-novi-recept-za-pravljenje-cokolade---bez-dodavanja-secera-1176638308.html
Smišljen novi recept za pravljenje čokolade - bez dodavanja šećera
Smišljen novi recept za pravljenje čokolade - bez dodavanja šećera
Sputnik Srbija
Zamislite da uberete lepu, sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to je ono što proizvođači čokolada uobičajeno... 29.08.2024, Sputnik Srbija
2024-08-29T09:56+0200
2024-08-29T09:56+0200
2024-08-29T09:56+0200
nauka i tehnologija
nauka i tehnologija
švajcarska (država)
čokolada
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/03/1b/1170365014_0:456:2000:1581_1920x0_80_0_0_3e8624d7362f625b0e972041ab77f85c.jpg
Sada su naučnici u Švajcarskoj smislili novi način da naprave čokoladu koristeći čitav plod, a ne samo semenje. I bez dodavanja šećera!Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mišra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca.Novi način pripreme već je izazvao veliku pažnju, posebno zbog neefikasnosti u tradicionalnoj proizvodnji čokolade prilikom koje se koristi samo seme, a ostatak ploda veličine bundeve i pun hranljivih supstanci se ostavlja da trune na poljima.Ključ nove čokolade leži u njenom izuzetno slatkom soku, koji ima „voćni ukus, pomalo kao ananas“.Ovaj sok, koji sadrži 14 odsto šećera, se destiluje u veoma koncentrovani sirup i meša sa pulpom i osušenom korom i daje veoma sladak žele.Kada se žele doda kakao semenkama da se dobije čokolada, potpuno se eliminiše potreba za šećerom.Mišra gleda na svoj izum kao poslednju u dugom nizu inovacija švajcarskih proizvođača čokolade, prenosi RTS.U 19. veku Rudolf Lint, čije je prezime postalo sinonim za dobru čokoladu, slučajno je razvio ključni korak specifičnog načina mešanja tople čokoladne mase – kako bi se učinila ujednačenom i smanjila njena kiselost – ostavljajući mikser kakaa da radi preko noći. Rezultat – ukusna, slatka čokolada.Pogledajte i:
švajcarska (država)
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/03/1b/1170365014_0:269:2000:1769_1920x0_80_0_0_f2613c4dfad133f8ae459e4820636a53.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka i tehnologija, švajcarska (država), čokolada, društvo
nauka i tehnologija, švajcarska (država), čokolada, društvo
Smišljen novi recept za pravljenje čokolade - bez dodavanja šećera
Zamislite da uberete lepu, sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to je ono što proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.
Sada su naučnici u Švajcarskoj smislili novi način da naprave čokoladu koristeći čitav plod, a ne samo semenje. I bez dodavanja šećera!
Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mišra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca.
Novi način pripreme već je izazvao veliku pažnju, posebno zbog neefikasnosti u tradicionalnoj proizvodnji čokolade prilikom koje se koristi samo seme, a ostatak ploda veličine bundeve i pun hranljivih supstanci se ostavlja da trune na poljima.
Ključ nove čokolade leži u njenom izuzetno slatkom soku, koji ima „voćni ukus, pomalo kao ananas“.
Ovaj sok, koji sadrži 14 odsto šećera, se destiluje u veoma koncentrovani sirup i meša sa pulpom i osušenom korom i daje veoma sladak žele.
Kada se žele doda kakao semenkama da se dobije čokolada, potpuno se eliminiše potreba za šećerom.
Mišra gleda na svoj izum kao poslednju u dugom nizu inovacija švajcarskih proizvođača čokolade,
prenosi RTS.
U 19. veku Rudolf Lint, čije je prezime postalo sinonim za dobru čokoladu, slučajno je razvio ključni korak specifičnog načina mešanja tople čokoladne mase – kako bi se učinila ujednačenom i smanjila njena kiselost – ostavljajući mikser kakaa da radi preko noći. Rezultat – ukusna, slatka čokolada.