- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nakon Ukrajinske crkve, na udaru i kanonska Pravoslavna crkva Moldavije

© Sputnik / Lola ĐorđevićKrst na crkvi Svetog Ilije u Tekerišu
Krst na crkvi Svetog Ilije u Tekerišu - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2024
Pratite nas
Zabrana Pravoslavne crkve Moldavije (PCM, samoupravni deo Ruske pravoslavne crkve) dovešće do strašnih posledica po zemlju, do podele društva i rasta konfrontacije, smatra savetnik patrijarha moskovskog i cele Rusije protojerej Nikolaj Balašov, komentarišući izjavu poslanika vladajuće Partije akcije i solidarnosti Vasila Šojmarua u vezi sa PCM.
Šojmaru je ranije izrazio uverenje da će se vlasti na jesen „odreći“ Pravoslavne crkve Moldavije, po ugledu na to kako su vlasti u Kijevu zabranile kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC).

„Rezultat nasilnog mešanja u duhovna pitanja uvek dovodi do raskola društva, porasta konflikata i konfrontacije. Ako politička snaga, u ime koje govori pomenuti poslanik, pokuša da ide putem protivustavnog nasilja na verskom planu to će dovesti do strašnih posledica po Moldaviju“, rekao je patrijarhov savetnik.

On je napomenuo da pokušaji političara, u sopstvenim oportunističkim interesima, da rešavaju pitanja organizovanja crkvenog života umesto same crkve, umesto verujućeg naroda, nikada nisu doveli do dobra.
„Na ličnom planu, zamenik Šojmara se, naravno, može odreći svake veze sa kanonskom Pravoslavnom crkvom Moldavije
Pokušaji takvog pritiska, dodao je, direktno su zabranjeni Ustavom Republike Moldavije.
Pravoslavna crkva Moldavije je samoupravni deo Ruske pravoslavne crkve. PCM objedinjuje oko 70 odsto stanovnika zemlje i Pridnjestrovlja. U zemlji postoji i Besarabska mitropolija Rumunske pravoslavne crkve, koja pokriva do 20 odsto pravoslavnih vernika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala