- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dva tabora u borbi za slobodu govora na internetu: Durov i Mask protiv nametnutog jednoumlja Zapada

© Sputnik / Valeriy Levitin / Uđi u bazu fotografijaPavel Durov
Pavel Durov  - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2024
Pratite nas
Kad je reč o slobodi govora na Zapadu, mogao bih da citiram Idi Amina, pokojnog predsednika Ugande, koji je rekao da je možda garantovana sloboda govora, ali ne i sloboda posle govora, kaže za Sputnjik pisac Vladimir Tabašević povodom polemike o slobodi govora na internetu intenzivirane nakon hapšenja osnivača Telegrama Pavla Durova.
Hapšenje Durova podelilo je globalnu javnost u dva tabora koja imaju različit stav prema slobodi govora na internetu. U jednom su oni koji podržavaju Durova i Ilona Maska i njihovu borbu za slobodu izražavanja, dok druga strana daje za pravo zapadnim zemljama da se cenzurom na internetu navodno bore protiv terorizma, nasilja, pornografije i ostalih pošasti savremenog čovečanstva.

Zapadna sloboda govora – nametnuto jednoumlje

Hapšenje Durova i polemike o slobodi izražavanja na internetu su još jedan od pokazatelja da se zapadni svet kao takav nalazi u krizi, a znak te krize je da ne poštuje ni pravila koja sam nameće a na koja druge obavezuje, smatra Tabašević.
„Tako da se ta famozna sloboda govora ispostavlja na kraju kao čista fama i to je samo pitanje govora o čemu, i u čijem interesu. Pričaju se stvari već priučene i jasne, floskule poznate svima nama koje nas, u stvari, drže u jednoumlju koje nam je negde garantovano. To jednoumlje je predstavljeno kao nekakva zapadno-centrirana istina, a bilo šta drugo što se ne bi ticalo takvih nekih istina na koje smo obavezani vrlo je blizu da se predstavi kao terorizam, nasilje… I to je pokazatelj da se u svakom trenutku nalazimo, pored svih realnih ratova u kojima živimo, i u ratu koji se zbiva na polju informacija.“

Rat za svest ljudi

Rat na polju informacija ujedno je i rat za svest ljudi, a ta svest bi po definiciji trebalo da bude svest o životu koji se živi s obzirom na materijalne prilike i kako se za taj život reprodukuju uslovi, smatra Tabašević.
„Uglavnom se teži da nam se instalira svest koja se ne bi ticala neposredne reprodukcije stvarnog života, nego neke deluzivne svesti - šta su tuđe apstraktne slobode dok nemamo pravo da mislimo o svojim slobodama i svojim realnim životnim interesima. Zato je rat u polju informacija pre svega rat u polju svesti i afekata - do kakvih svesti ko ima pravo da dođe i u kojoj meri su te svesti konfliktne i politične. To nas vraća na staru filozofsku misao da je istina uvek ono što se nameće kao istina i da je posledica nekih društveno-političkih odnosa moći. Istina kao takva u nekom društveno-političkom smislu jeste samo posledica odnosa moći raznih globalnih centara koji se bore oko toga šta je dominantan narativ, dominantna interpretacija,“ obrazlaže pisac.

Biramo manje zlo

Prema Tabaševiću, u situaciji u kojoj su se digitalni tajkuni Durov i Mask na pitanju slobode izražavanja okrenuli protiv sistema koji ih je stvorio, praktično smo prinuđeni da se opredeljujemo za manje zlo.
„Kad smo prinuđeni da se opredeljujemo na kojoj smo strani, a uvek nekako jesmo jer ne možemo da izmislimo svoju stranu i svoju poziciju, u iznudici biramo manje od dva zla. Meni deluje da oni na neki način glume nekakav svoj anarhizam. Verovatno je i njima samima dosadio svet koji ih je stvorio pa onda žele u okviru tih zadatih koordinata da budu na neki način revolucionarni, avangardni, drugačiji, da ne slede to dominantno i obavezujuće mnjenje. Ali mi živimo posledice tih njihovih konflikata. Budući da se nalazimo u situaciji u kojoj se nalazimo, ne možemo ništa drugo nego da se opredeljujemo za neku od tih strana“, zaključio je Tabašević.
Osnivač Telegrama Durov oslobođen je sinoć iz pritvora i u privatnom automobilu napustio je zgradu suda u Parizu. Durov, koji je u subotu priveden na aerodromu „Burže“ u Parizu, stavljen je pod sudski nadzor i položio je kauciju u iznosu od pet miliona evra.
Pogledajte i:
Osnovatelь socialьnoй seti VKontakte Pavel Durov - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2024
RUSIJA
Hapšenje osnivača Telegrama političko, neka se spremi – Ilon Mask
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala