- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Jedinstveno otkriće u Bugarskoj: Očuvani trački hram pronađen u džinovskoj humci /foto/

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Arheološko nalazište
Arheološko nalazište - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2024
Pratite nas
Arheolozi su na obodima Plovdiva otkrili kompletno očuvan trački hram za koji se veruje da je sagrađen u 3. veku pre nove ere.
Na bogomolju su naišli tokom druge godine iskopavanja džinovske humke u južnoj industrijskoj zoni.
Tehnika izgradnje hrama je karakteristična za Tračane – suvo zidanje sa malterom od gline i peska u precizno definisanim razmerama.
Gradonačelnik Plovdiva Konstantin Dimitrov i zamenik gradonačelnika zadužen za arheologiju i kulturu Plamen Panov posetili su džinovsku humku, a direktor Arheološkog muzeja prof. dr Kostadin Kisjov, čiji tim je radio na nalazištu, pričao im je o otkriću i finalnoj fazi istraživanja, prenosi portal Sofija gloub.
"Praktično istraživanja sprovodimo već tri godine. Prvi put smo u Bugarskoj našli humku na čijem vrhu se nalazila srednjovekovna crkva iz 12. ili 13. veka. Oko nje se nalazi nekropola.
Međutim, groblje nije podignuto zbog crkve, već zbog tračkog hrama u osnovi. Sagrađena je na ovom mestu verovatno zbog blizine paganskog hrama iz prethodnog perioda.
"Ovo je bilo sveto mesto za stanovnike Filipopolja", rekao je Kisjov.
Dodao je da je struktura jedinstvena jer su raniji hramovi građeni pomoću helenističke tehnologije. U maloj prostoriji otkrivene su kosti sedam vrsta domaćih životinja, kao i ostaci glinenih posuda. To sve znači da je prostorija korišćena na žrtvovanje.
Panov je dodao da bi ovo nalazište moglo biti pretvoreno u arheološki park.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala