- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Durov: Imao sam dogovorenu večeru sa Makronom na dan hapšenja

© Tuckercarlson.comPavel Durov
Pavel Durov - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2024
Pratite nas
Osnivač Telegrama Pavle Durov, koji je uhapšen u Francuskoj, saopštio je da je na dan sletanja u tu zemlju da je trebalo da večera sa predsednikom Emanuelom Makronom, piše list „Kanar anšene“.
„On je rekao policiji koja ga je zadržala pri izlasku iz aviona da ima dogovorenu večeru sa Makronom“, navodi francuski list.
S tim u vezi, u Jelisejskoj palati demantovali su njegovu tvrdnju i saopštili da je Makron te večeri bio u francuskom odmaralištu Tuke.
O Durovu piše i list „Volstrit džurnal“, navodeći da je francuski predsednik 2018. godine predlagao da se sedište kompanije premesti u Pariz.
Pozivajući se na neimenovane izvore, list precizira da je tokom poverljivog ručka Makron predložio Durovu da se sedište Telegrama premesti u francusku prestonicu, kao i da je sa suosnivačem Telegrama razgovarao o tome da dobije državljanstvo te zemlje.
Međutim, Durov je odbio da preseli kompaniju u Pariz, dodaje „Volstrit džurnal“.
Osim toga, pozivajući se na neimenovane izvore, list piše da su obaveštajne službe Francuske i UAE izvele zajedničku operaciju hakovanja njegovog telefona 2017. godine.
Prema medijskim navodima, ta operacija se nazivala „Ljubičasta muzika“ i odvijala se u svetlu navodne ekstremne zabrinutosti francuskih vlasti da je teroristička grupa DAEŠ (zabranjena u Ruskoj Federaciji) „koristila Telegram za vrbovanje i planiranje terorističkih napada“.
Izvori tvrde da je kompanija Durova dugo ignorisala sudske pozive. Prema navodima Telegrama, njegove aktivnosti nisu u suprotnosti sa odredbama Zakona o digitalnim uslugama EU.
„Volstrit džurnal“ piše da u ovom trenutku nema znakova da je operacija hakovanja njegovog telefona na bilo koji način povezana sa njegovim privođenjem.
Sam Emanuel Makron je ranije izjavio da privođenje Durova nije politički motivisano.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala