- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Artiljerijsko oruđe 2S9 nona S u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Harkovskoj oblasti; Ruska vojska napreduje u pravcu Ugljedara

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 916. Ruska vojska izvela je u ponedeljak veliki forsirani napad na kritične energetske objekte. Uništene su podstanice, gasne kompresorske stanice i skladišta avionskog oružja, nakon čega su počeli prekidi u snabdevanju električnom energijom, a prekinut je i železnički saobraćaj do linije fronta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:26 27.08.2024
Ruske trupe su uspešno napredovale u blizini Karlovskog rezervoara i na ugljedarskom pravcu, rekao je Prvom kanalu savetnik šefa DNR Igor Kimakovski.
„Posle oslobođenja Kalinova imamo uspehe u blizini Karlovskog rezervoara, ide ofanziva na Memrike. Ako sve prođe kako treba, onda u području samog rezervoara ukrajinske oružane formacije mogu biti okružene“, rekao je on.
Osim toga, ruska vojska vodi uspešne borbe kod Konstantinovke u pravcu Ugledara: zauzeli su nekoliko uporišta tamo, kao i kod samog Ugledara, istakao je Kimakovski.
21:23 27.08.2024
Eksplozije su odjeknule u Harkovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
17:23 27.08.2024
Eksplozije su odjeknule u Hersonu, koji se nalazi pod kontrolom Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.
16:16 27.08.2024
Ruski ministar odbrane Andrej Belousov predsedavao je sastankom Koordinacionog saveta za vojnu bezbednost pograničnih teritorija Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

„Načelnik vojnog resora naložio je da se posebna pažnja posveti obezbeđivanju sredstava zaštite, oklopnih vozila, komunikacionih sistema, vatrenog oružja i municije“, navodi se u saopštenju.

„Molim Generalštab i Centar za upravljanje nacionalnom odbranom da striktno prate da li se realizuju sve odluke koje donosimo“, rekao je ruski ministar odbrane.
„Načelnik ruskog vojnog resora je napomenuo da Koordinacioni savet svakodnevno radi u režimu onlajn. Nacionalni centar za upravljanje odbranom je mesto prikupljanja svih informacija o prijavama koje dobijaju od gubernatora i komandanata grupa i prati napredak u sprovođenju donetih odluka“, dodaje se saopštenju.
Belousov je istakao učesnicima sastanka da sve donete odluke „moraju biti realizovane“.
14:35 27.08.2024
Ruski premijer Mihail Mišustin saopštio je da postoje planovi za povećanje proizvodnje dronova u Rusiji.
Tokom strateškog zasedanja o nacionalnim projektima za period 2025-2030. godine, šef ruske vlade je rekao da je važno da Rusija nastavi aktivno da stvara sopstvenu tehnološku i proizvodnu bazu.
„Proizvodnju dronova treba povećati više od pet puta“, naglasio je Mišustin.
14:33 27.08.2024
Ukrajina je izvela prva testiranja sopstvene balističke rakete, rekao je šef kijevskog režima Vladimir Zelenski.
„Bilo je pozitivnih testova prve ukrajinske balističke rakete“, rekao je on na konferenciji za novinare.
„Ne mogu da saopštim više detalja o ovoj raketi", dodao je on.
Balističke rakete mogu imati domet od više stotina do više hiljada kilometara.
14:28 27.08.2024
Šef IAEA Rafael Grosi rekao je posle obilaska Kurske nuklearke da je da u Kurskoj oblasti postoji opasnost od nuklearnog incidenta.
Kako je rekao, sa kolegama iz Rusije će razmotriti kako da se spreči nuklearni incident u to oblasti.
„Prvi utisak je da Kurska nuklearka radi skoro normalno“, naveo je on.
Grosi je dodao da su mu pokazali posledice vojnih aktivnosti u blizini nuklearke.
14:05 27.08.2024
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da je Kijev napadom na Kursku oblast želeo da odvrati značajne snage ruske vojske sa krasnoarmejskog (pokrovskog) pravca, ali pokušaj nije uspeo.
Međutim, on je priznao da je Moskva shvatila ove planove i stoga „nastavlja da fokusira svoje osnovne napore na pokrovskom pravcu“.
Prema njegovim rečima, situacija na krasnoarmejskom pravcu ostaje „prilično teška“ za Oružane snage Ukrajine, a komanda pokušava da učini „sve što je moguće da stabilizuje situaciju“.
13:40 27.08.2024
Oružane snage Rusije od početka borbi u pograničnim područjima Kurske oblasti likvidirale su više od 6.600 vojnika, a takođe uništile 73 tenka, 34 borbena vozila pešadije, 62 oklopna transportera i 432 borbena oklopna vozila, kao i 4 „hajmarsa“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Osim toga, uništen je jedan višecevni bacač raketa, pet lansera PVO sistema, devet stanica za elektronsko ratovanje, dva kontrabaterijska radara, PVO radar.
Takođe se ističe da su Oružane snage Rusije odbile 11 napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti.
Operativno-taktička avijacija izvela je napade na rezervni sastav ukrajinske vojske na području 12 naselja u Sumskoj oblasti.
Tokom prethodnog dana Oružane snage Ukrajine izgubile su u pograničnim borbama u Kurskoj oblasti gotovo 400 boraca, 30 jedinica oklopne tehnike, uključujući borbeno vozilo pešadije, oklopni transporter, 28 borbenih oklopnih vozila, kao i tri artiljerijska oruđa, naglašava se u saopštenju.
Ministarstvo ističe da Oružane snage Rusije sprovode izviđačko-istražne radnje kako bi uništile diverzantske grupe ukrajinske vojske, koje su pokušale da prodru u dubinu ruske teritorije.
U saopštenju se ističe da se operacija uništavanja ukrajinskih formacija nastavlja.
12:25 27.08.2024
Predsednik Finske Aleksandar Stub rekao je da Kijev može da koristi oružje dobijeno od Zapada za napade na teritoriji Rusije u, navodno, odbrambene svrhe.
Na pitanje novinara o tome da li Kijev može da koristi zapadno oružje za udare na ruskoj teritoriji on je odgovorio:
„Otvoreno da kažem, da, može.“
Prema njegovim rečima, Finska nije uvodila ograničenja kada je reč o tome kako će Ukrajina koristiti isporučeno oružje, ako se ono koristi za odbrambene svrhe i ako je to u skladu s međunarodnim pravom.
11:20 27.08.2024
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage oslobodile su naselje Orlovka u DNR;
Operativno-taktičkom avijacijom Oružanih snaga Rusije uništeni su ljudstvo i tehnika ukrajinske vojske u 142 okruga;
Oružane snage Rusije izvele su grupni napad visokopreciznim oružjem, uključujući raketama „kinžal“ i dronovima na aerodrome u Ukrajini, ciljevi su uništeni;
Grupa snaga „Zapad“ uništila je formacije pet protivničkih brigada, uključujući „Azova“ (proglašen terorističkom organizacijom i zabranjen u Rusiji), ukrajinska vojska izgubila je gotovo 490 pripadnika;
Ruske snage uništile su tri ukrajinske brigade na lipcovskom i sumskom pravcu;
Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana izgubile gotovo 115 pripadnika usled dejstava ruske grupe „Sever“;
Jedinice Južne grupe snaga zauzele su povoljnije položaje;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 780 pripadnika, tenk „leopard“;
PVO sredstva oborila su 4 taktičke rakete „točka u“, 3 avionske bombe „hamer“, 31 dron;
Jedinice grupe snaga „Istok“, poboljšale su položaj duž linije fronta;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 145 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni grupe „Centar“ tokom prethodnog dana gotovo 530 vojnika, tenk i četiri oklopna vozila.
10:49 27.08.2024
U Hmeljnickoj oblasti pogođen aerodrom i skladišta NATO municije
Na područje vojnog aerodroma i skladišta municije u gradu Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine izvršen je napad, izjavio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev.
Prema njegovim rečima, na teritoriji aerodroma nalazi se više od trideset skloništa, gde ukrajinski vojnici parkiraju avione i skladište municiju, uključujući NATO rakete vazduh-zemlja velikog dometa koje se koriste za napade u pravcu Krima.
Lebedev je istakao da je u napadu na Starokonstantinov uništen objekat u kome su se nalazili ukrajinski piloti koje su obučavali strani instruktori.
Kako je naveo, u jednom od napada pogođen je objekat koji su često posećivali oficiri, uključujući i strane.
On je dodao da je evakuacija sa mesta napada vršena helikopterima, što može ukazivati na veliki broj žrtava.
10:38 27.08.2024
Ruski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Nije isključeno da će Kijev pokušati da izvede atentate na zvaničnike Donbasa
10:25 27.08.2024
Ukrajinske snage pokušavaju da se probiju preko granice u Belgorodsku oblast, situacija je složena ali pod kontrolom, rekao je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov.
09:53 27.08.2024
Ukrajinske snage ispalile su u poslednja 24 časa 23 drona i više od 70 granata i raketa na 27 naselja Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
09:50 27.08.2024
Ukrajina će dostaviti administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena spisak ciljeva na teritoriji Rusije koje želi da gađa američkim naoružanjem velikog odmeta, pišu zapadni mediji.
Kako se navodi, spisak će ove nedelje u Vašington doneti ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov i Andrej Jermak, šef kabineta Vladimira Zelenskog.
09:36 27.08.2024
Šef IAEA Rafael Grosi počeo je obilazak Kurske nuklearke.
Grosi je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu što mu je uputio poziv da dođe u nuklearnu elektranu.
„Pre svega, zamolio bih vas da prenesete zahvalnost predsedniku Ruske Federacije na pozivu u Kursku nuklearnu elektranu u ovakvim vanrednim uslovima“, rekao je on obraćajući se zameniku generalnog direktora za međunarodne aktivnosti korporacije „Rosatom“ Nikolaju Spaskom.
09:15 27.08.2024
Poljske vlasti ne mogu da navedu precizan broj svojih državljana koji se kao plaćenici bore na strani Ukrajine, rekao je za Sputnjik predstavnik poljskog Ministarstva spoljnih poslova koji je želeo da bude anoniman.
On je dodao da poljsko zakonodavstvo dopušta takav angažman ukoliko su ispoštovane procedure.
09:09 27.08.2024
Poljska je drugi dan zaredom podigla svoju i avijaciju saveznika iz NATO-a zbog navodnih dejstava Rusije u Ukrajini, saopštila je operativna komanda snaga zemlje.
Kako se navodi u saopštenju, poljska vojska konstantno prati situaciju u Ukrajini i nalazi se u stalnoj pripravnosti za „obezbeđivanje poljskog vazdušnog prostora“.
09:01 27.08.2024
Ruske snage su sistemom „iskander“ uništile višecevni bacač raketa „hajmars“ ukrajinske vojske kod mesta Stepanovka u Sumskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala