Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova faza: Priština naseljava Sever Albancima da bi oterala Srbe

© Sputnik / Teodor AnastasijevićVozila Unmika ispred KBC Kosovska Mitrovica
Vozila Unmika ispred KBC Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2024
Pratite nas
Međunarodna zajednica ćuti na očevidnu nameru Aljbina Kurtija da promeni etničku strukturu na severu Kosova, što je zabranjeno i uredbom koju bi trebalo da sprovodi Unmik, napominje politički analitičar i istoričar Aleksandar Gudžić povodom najave da će Priština u četiri opštine na severu izgraditi kuće namenjene za Albance.
Prištinskih vlasti najavile su izgradnju u četiri opštine na severu Kosova, u kojima Srbi čine više od 95 odsto stanovništva, 200 kuća namenjenih Albancima povratnicima, ali i Bošnjacima, Turcima i drugim manjinama - ne i Srbima.

Albanizacija severa Kosova

Politikolog sa Kosova i Metohije Aleksandar Gudžić kaže da je jasno da Aljbin Kurti želi maksimalno da iskoristi nelegalno izabrane albanske gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu kako bi se što više albanizovao sever Kosova.
„Najava prištinskih vlasti da će započeti sa izgradnjom kuća na severu Kosova i Metohije za Albance povratnike narušiće dodatno međuetničke odnose, što lako može da dovede do sukoba. U perspektivi će to sigurno narušiti i etničku sliku Severa,“ kaže Gudžić.
Naš sagovornik je uveren da to i jeste krajnji cilj Prištine i režima Aljbina Kurtija.
„To im je cilj. Ali sada postavljam pitanje svima, pre svega onima u međunarodnoj zajednici – kako to da zvanična Priština ovako munjevito reaguje kada je u pitanju povratak Albanca, a da je povratak Srba sa Kosova i Metohije, kojih je zvanično proterano oko 240.000 , na nivou statističke greške,“ pita naš sagovornik.
Gudžić takođe ističe da i tamo gde su se Srbi vratili na svoja ognjišta za njih taj povratak nije bio održiv, te da su posle par godina Srbi povratnici morali opet da ih napuste.
„Morali su da bolji život potraže u centralnoj Srbiji ili negde u inostranstvu. Da rekapituliram, bojim se da će ova najava produbiti krizu i dodatno narušiti međuetničke odnose na severu Kosova,“ kaže on.

Uredba koja se ne primenjuje

Gudžić je podsetio i na činjenicu da postoji uredba koju je trebalo Unmik da sprovodi a koja se upravo tiče promene etničke strukture u mestima na Kosovu i Metohiji.
„Ona predviđa da se sa prodajem neke kuće ili imovine u kojoj je jedan narod većinski, saglasnost mora dobiti od Opštine i većinske zajednice. Ali, ta odredba nije nikada doslovno sprovođena a zašto - to bi trebalo da znaju u međunarodna zajednica. Upravo zbog nepoštovanja iste mnoga mesta koja su bila srpska sada to više nisu,“ napominje on.
Prema rečima Gudžića, zabrinjavajuće je to što se niko iz međunarodne zajednice povodom ovoga ne oglašava, kao što ćute i na Kurtijevo dalje zlostavljanje Srba i kroz nametanje kosovskih institucija na severu.
„Tu spada i otvaranje pošte tzv. Kosova na severu i gašenje naših pošta. Ali to je još jedan vid manipulacije Kurtija i njegova potreba da na svaki način stavi do znanja da Sever nikada više neće biti kao pre,“ kaže naš sagovornik.

Obesmišljavanje ZSO

Osim izgradnje stanova za Albance na Severu na desetine lokala su promenile vlasničke strukture u samom centru Severne Mitrovice, koji su odlukom tzv. kosovske Agencije za imovinu prešle u ruke Albanaca.
Tako je istom odlukom krenulo i oduzimanjem stanova bivših javnih preduzeća u vlasništvu Srba i dodeljivanja istih Albancima. S druge strane, Albanci su zabranili radove na asfaltiranju ulice u povratničkom naselju Sunčana dolina, u opštini Zvečan, namenjenom izbeglim i raseljenim Srbima iz drugih delova KiM.
Sama činjenica da taj projekat izgradnje kuća na severu KiM ne realizuje Ministarstvo za povratak, već ono za lokalnu samoupravu, a da ne obuhvata Srbe, ukazuje na to šta je namera prištinskih vlasti. Takođe, proterivanjem Srba i nasilnim naseljavanjem Albanaca na severu Kosova u budućnosti bi bilo obesmišljeno i formiranje Zajednice srpskih opština.
Nemački pripadnici Kfor - a - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2024
SRBIJA
Sprema li Priština nasilnu intervenciju protiv Srba /video/
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2024
SRBIJA
EU: Priština da se uzdrži od jednostranih poteza, rasprava o merama se nastavlja
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala