- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov poslao poruku Zapadu: Dorađujemo nuklearnu doktrinu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivtenkovski raketni sistem "Kornet D1" i nuklearni lanser "Jars"
Protivtenkovski raketni sistem Kornet D1 i nuklearni lanser Jars - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2024
Pratite nas
Ruska doktrina upotrebe nuklearnog oružja trenutno se dorađuje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Amerikanci definitivno te razgovore o trećem svetskom ratu asociraju sa nečim što može, ne daj Bože, ako se obistini, da utiče isključivo na Evropu... I u toj situaciji je verovatno veoma važno shvatiti da mi imamo svoju doktrinu, uključujući i doktrinu upotrebe nuklearnog oružja koja se, inače, trenutno precizira i koja je američkim zvaničnicima veoma dobro poznata“, istakao je Lavrov na konferenciji za medije sa jemenskim kolegom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da bi Moskva mogla da unese izmene u svoju nuklearnu doktrinu u svetlu razmatranja mogućnosti snižavanja praga za primenu nuklearnog oružja. Prema njegovim rečima, razvijaju se nuklearne eksplozivne naprave ultramale snage, a u stručnim krugovima na Zapadu postoje ideje da bi takvo oružje moglo da se koristi i da u tome nema ničeg posebno strašnog.
U junu je specijalni pomoćnik američkog predsednika i viši direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za pitanja neproliferacije, Pranaj Vadi, izjavio da Vašingtonu očekuje odgovor Rusije na predlog za sastanak upućen 2023. godine na kome bi se razgovaralo o Novom START-u.
Ruski predsednik je 21. februara 2023. godine u obraćanju Saveznoj skupštini naveo da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu START, ističući da se zemlja ne povlači iz sporazuma. On je napomenuo da je, pre povratka na razmatranje, potrebno shvatiti na šta pretenguju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija, i kako uzeti u obzir njihove strateške arsenale, odnosno ukupan udarni potencijal NATO-a. Zvanična nota o suspenziji učešća Rusije u Sporazumu predata je američkoj strani 28. februara.
Početkom juna 2023. godine, Vašington je kao kontrameru najavio o obustavi predaje informacija Moskvi o statusu i lokaciji njenog strateškog naoružanja obuhvaćenog Sporazumom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala