- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odnosi s Francuskom na najnižem nivou; Moskva čeka odgovor Pariza na notu o Durovu

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2024
Pratite nas
Rusija očekuje od Francuske odgovor na notu povodom privođenja osnivača Telegrama Pavela Durova, ona se sada razmatra, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, uz ocenu da rusko-francuski odnosi nikad nisu bili na nižem nivou.
„Naša nota se razmatra, očekujemo odgovor“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Jemena.
Ruski ministar je rekao da su odnosi dve zemlje na najnižem mogućem nivou između ostalog i zbog stava zvaničnog Pariza o slobodi govora i novinarskoj profesiji uopšte.
Prema njegovim rečima, francuske vlasti su privođenjem Durova pokazale da je Telegram pouzdan mesindžer sa aspekta zaštite informacija.
„Što se tiče korišćenja te platforme, ona je pogodna, istinski zaštićena. Ako je bilo nekih sumnji po tom pitanju, sada kada su Durova po nečijem savetu priveli i prete mu stravičnom kaznom, računajući da će tak dobiti pristup ključu za dešifrovanje, postupcima Francuza je dokazano da je Telegram pouzdana i popularna mreža“, rekao je Lavrov.

Hapšenje Durova

Podsetimo, francuski mediji su u subotu uveče javili da je osnivač Telegrama Pavle Durov priveden na aerodromu „Burže“. Durov je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana.
Tužilaštvo u Parizu je objavilo spisak od 12 krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.
Među njima su saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji droga, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda, prenose francuski mediji.
Francusko pravosuđe se interesuje za društvenu mrežu Telegram zbog nedostatka moderacije i akcija za suzbijanje trgovine drogom na toj platformi, ali i zbog sprečavanja širenja sadržaja pedofilskog karaktera.
Pravosudne vlasti takođe istražuju u okviru ovog pravnog postupka optužbe za "odbijanja na zahtev nadležnih vlasti komunikacije informacija ili dokumenata neophodnih za realizaciju i korišćenje presretanja dozvoljenih zakonom".
Francuski predsednik Emanuel Makron negirao je da je pritvor osnivača društvene mreže Telegram Pavla Durova politička odluka.
„Ovde čitam lažne informacije o Francuskoj nakon hapšenja Pavla Durova. Francuska je najviše posvećena slobodi izražavanja i komunikacije, inovacijama i preduzetništvu. Tako će i ostati. Pod vladavinom prava, na društvenim medijima, kao i u stvarnom životu, slobode se ostvaruju u okvirima utvrđenim zakonom radi zaštite građana i poštovanja njihovih osnovnih prava", rekao je Makron.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala