- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Francuska produžila pritvor Durovu na još 48 sati

Zatvor - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2024
Pratite nas
Osnivač Telegrama Pavle Durov ostaće u pritvoru u Francuskoj još 48 sati u okviru istrage o sajber kriminalu, izjavio je za Sputnjik izvor u pariskom tužilaštvu.
„Mogu da vam potvrdim da je Pavlu Durovu sinoć produženo zadržavanje u policijskom pritvoru na maksimalno 48 sati“, saopštio je izvor.
Asistentkinja Julija Vavilova i telohranitelj su nakon ispitivanja pušteni na slobodu.
Prethodno, ruski mediji su, pozivajući se na tužilaštvo preneli da je rok za ostajanje Durova u pritvoru 25. avgusta produžen do 28. avgusta u okviru procedure koja se primenjuje u vezi sa krivičnim delima za koje je preduzetnik optužen.
Prethodno, američki novinar Taker Karlson ocenio je da je hapšenje osnivača Telegrama Pavla Durova u Francuskoj karakteristika diktature.

Hapšenje Durova

Podsetimo, francuski mediji su u subotu uveče javili da je osnivač Telegrama Pavle Durov priveden na aerodromu „Burže“. Durov je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana.
Tužilaštvo u Parizu je objavilo spisak od 12 krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.
Među njima su saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji droga, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda, prenose francuski mediji.
Francusko pravosuđe se interesuje za društvenu mrežu Telegram zbog nedostatka moderacije i akcija za suzbijanje trgovine drogom na toj platformi, ali i zbog sprečavanja širenja sadržaja pedofilskog karaktera.
Pravosudne vlasti takođe istražuju u okviru ovog pravnog postupka optužbe za "odbijanja na zahtev nadležnih vlasti komunikacije informacija ili dokumenata neophodnih za realizaciju i korišćenje presretanja dozvoljenih zakonom".
Francuski predsednik Emanuel Makron negirao je da je pritvor osnivača društvene mreže Telegram Pavla Durova politička odluka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala