- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski borci u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini; Serija ekpslozija širom Ukrajine

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 915. Ruske snage uništile su u nedelju privremenu bazu stranih plaćenika. U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti poginulo je pet osoba, ranjeno 13. Na kurskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je ukupno više od 5.800 vojnika i 72 tenka.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:07 26.08.2024
Eksplozije su odjeknule u Krivoj Rogu, Sumi, Harkovu, Čugujevu i Hersonu, kojeg privremeno kontroliše Kijev.
U brojnim regionima Ukrajine uključen je sistem vazdušne opasnosti
21:22 26.08.2024
Vladimir Zelenski je izjavio da je u DNR za ukrajinske snage najkomplikovanija situacija na krasnoarmejskom (pokrovskom) pravcu.
„Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski podneo je izveštaj o situaciji na frontu. O pokrovskom pravcu – to je najsloženiji pravac, tu Rusi najviše jurišaju, a tu su i vremevski, torecki, kurahovski pravac“, rekao je Zelenski.
20:36 26.08.2024
Zapadne zemlje zatražile su sednicu SB UN o Ukrajini 28. avgusta, a Rusija 30. avgusta, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u organizaciji Dmitrij Poljanski.
„Zapadne članice SB UN odlučile su da u avgustu pokrenu ukrajinsku temu u SB UN. Zatražile su sednicu 28. avgusta u 22.00 po moskovskom vremenu. Nismo ostali dužni i zatražili smo sednicu o isporukama zapadnog oružja Kijevu 30. avgusta u 17.00 po moskovskom vremenu. Tada ćemo se dotaći i drugih aspekata ukrajinske krize, neugodnih za Zapad“, napisao je Poljanski na Telegramu.
14:32 26.08.2024
Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je da će lično predvoditi misiju agencije u Kurskoj nuklearnoj elektrani u utorak zbog „ozbiljne situacije“.
Prema njegovim rečima, IAEA namerava da sprovede nezavisnu procenu situacije u Kurskoj nuklearki.
Grosi je uoči svoje posete pozvao strane u sukobu u Ukrajini da ni pod kojim okolnostima ne ugrožavaju bezbednost nuklearnih objekata.
„Od početka razvoja događaja i povećanja nivoa vojnih aktivnosti u blizini Kurske nuklearne elektrane, pomno pratim razvoj situacije na terenu, posebno kada je u pitanju nuklearna elektrana. Ponavljam da bezbednost i pouzdanost nuklearnih objekata ne bi trebalo da budu ugroženi ni pod kojim okolnostima. Ovo je situacija koja se razvija i važno je da kada sutra stignem u nuklearku, lično vidim situaciju i razgovaram o mogućim daljim koracima za procenu nuklearne bezbednosti i zaštitu Kurske elektrane“, naglasio je generalni direktor IAEA.
14:28 26.08.2024
Višenamenski lovac Su-30SM u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija izvela intenzivne napade na ukrajinske objekte: Koji su ciljevi pogođeni
13:27 26.08.2024
Izveštaj iz Kurske oblasti: Uništene četiri ukrajinske brigade
Ruske snage uništile su ljudstvo i tehniku četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima 12 naselja Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako se navodi u saopštenju, u šumama se nastavlja potraga kako bi se identifikovale i uništile neprijateljske diverzantske grupe koje su pokušale da prodru duboko u teritoriju oblasti.
Ministarstvo ističe da su snage grupe „Sever“, uz podršku avijacije i artiljerije, za 24 sata odbile i sprečile napade ukrajinskih jurišnih grupa u pravcu osam pograničnih naselja, kao i da je poginulo i ranjeno do 30 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. U borbama su uništeni tenk, tri oklopna vozila i jedan automobil ukrajinskih snaga.
Ruska vojska uništila je tokom prethodnog dana u pograničnim oblastima Kurske oblasti više od 400 ukrajinskih vojnika, 27 oklopnih vozila, uključujući tenk, dva borbena vozila pešadije, tri oklopna transportera i 21 oklopno borbeno vozilo, 5 artiljerijskih oruđa, dva minobacača, 11 automobila i stanicu za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPKu -50, zaključuje se u saopštenju.
13:08 26.08.2024
Nakon današnjeg napada ruske vojske oglasio se Zelenski
Ruske snage izvele su jedan od najmoćnijih forsiranih napada na Ukrajinu, izjavio je ukrajinski lider Vladimir Zelenski na svom Telegramu.
„To je bio jedan od najvećih napada – kombinovani“, rekao je on.
Osim toga, Zelenski je potvrdio da su oštećeni mnogi energetski objekti u zemlji.
„Mnogo je štete na energetici. Gde god postoje nestanci struje, u toku su radovi na popravci“, dodao je Zelenski.
12:25 26.08.2024
11:15 26.08.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska izvela je jutros forsirani napad na objekte energetske infrastrukture, koja obezbeđuje rad vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, svi naznačeni ciljevi su pogođeni;
Operativno-taktička avijacija uništila je dva proizvodna pogona dronova ukrajinskih oružanih snaga i koncentrisanje ljudstva i tehnike u 143 okruga;
U zoni odgovornosti grupe „Istok“ poginulo je i ranjeno do 135 ukrajinskih vojnika;
Grupa „Zapad“ je u protekla 24 časa odbila četiri kontranapada, uključujući i napad „Azova“, protivnik je izgubio do 480 vojnika;
Ruske snage uništile su četiri ukrajinske brigade na volčanskom i lipcovskom pravcu;
Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili bombu „hamer“ i 58 bespilotnih ukrajinskih letelica;
Grupa „Dnjepar“ uništila je tri ukrajinske brigade, ukrajinske snage izgubile su do 70 vojnika;
Grupa „Jug“ je u prethodna 24 časa zauzela povoljnije položaje. Poginulo je i ranjeno do 570 ukrajinskih vojnika.
10:54 26.08.2024
Kritični infrastrukturni objekti oštećeni su u Žitomirskoj oblasti Ukrajine nakon eksplozija, saopštio je šef regionalne vojne administracije Vitalij Bunječko.
„Zbog teške situacije u energetskom sistemu, uvedena su havarijska isključenja struje“, napisao je Bunječko na svom Telegramu.
10:47 26.08.2024
Objekti energetske infrastrukture oštećeni su u nekoliko oblasti Ukrajine, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

„‘Ukrenergo’ je primoran da primeni hitna isključenja struje kako bi stabilizovao sistem“, napisao je Šmigalj na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, šefovi oblasnih uprava dobili su instrukcije da u regionima postave šatore za snabdevanje građana grejanjem i strujom u slučaju nestanka struje.
Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, u celoj Ukrajini upozorenje za vazdušni napad na snazi je oko pet sati.
10:34 26.08.2024
10:04 26.08.2024
Ruski vojnici metodično uništavaju ukrajinske jedinice u Kurskoj oblasti
Ruska vojska u Kurskoj oblasti metodično uništava jedinice Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ general-major Apti Alaudinov.
„Celu noć su trajale borbe, sve je u redu. Odbrambena linija nije pretrpela nikakve promene. Polako uništavamo neprijatelja, jedinice metodično rade na njegovom uništavanju“, rekao je on.
General je dodao da nastavlja da raste broj zarobljenih ukrajinskih vojnika.
„Naše jedinice nastavljaju sa uzimanjem zarobljenika na ovom području, neki od njih se dobrovoljno predaju. Pričaju zanimljive stvari. Pozivam sve koji se bore protiv nas da slede njihov primer i spasu svoje živote“, istakao je Alaudinov.
Prema njegovim rečima, zarobljenike uzimaju i pripadnici specijalnih snaga „Ahmat“ i drugih jedinica Oružanih snaga Rusije, koji međusobno uspešno sarađuju.
09:34 26.08.2024
Stanovnik Omska priveden je zbog prikupljanja i predavanja podataka o aktivnostima jednog od ruskih odbrambenih preduzeća u regionu ukrajinskim specijalnim službama, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.
„FSB je priveo stanovnika Omska zbog sumnje da je izvršio veleizdaju. Utvrđeno je da je pritvorenik prikupljao i prenosio ukrajinskim specijalnim službama informacije, foto i video materijale o proizvodnim aktivnostima jednog od odbrambenih preduzeća u Omskoj oblasti“, precizira se u saopštenju.
09:33 26.08.2024
08:50 26.08.2024
U Ternopoljskoj oblasti na zapadu Ukrajine odjeknule su eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.
08:47 26.08.2024
Ruska vojska je izvršila veliki napad na objekte odbrambene industrije u Ukrajini, izjavio je za Sputnjik koordinator proruskog nikolajevskog otpora Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.
Na hangar sa nedavno donetom zapadnom tehnikom u Ivano-Frankovsku izveden je napad. Prema izveštajima otpora, u gradu su bila sakrivena dva F-16.
Lebedev je naglasio da se izvode udari kako po vojnim ciljevima, tako i po objektima energetske infrastrukture.
On je naveo i da je skoro ceo Ivano-Frankovsk u Ukrajini ostao je bez struje, deo grada je blokirala vojska.
Izvori otpora javljaju da su pogođene i cisterne sa gorivom i da se iz njih diže crni dim.
Lebedev je dodao i da se snažna eksplozija dogodila u Nikolajevskoj oblasti, gde se nalazi jedna od najjsnažnijih podstanica u regionu.
„Nakon napada, pojavile su se informacije da je u nekoliko regiona nestalo struje“, rekao je on.
08:27 26.08.2024
Desetak eksplozija odjeknulo je u ponedeljak ujutru u Kijevu i njegovom predgrađu, izjavio je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.
Ranije je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, nakon serije eksplozija, potvrdio da je, zbog problema na mreži, u nekoliko četvrti grada nestalo struje.
07:44 26.08.2024
Ukrajinski mediji javljaju da odjekuju eksplozije u okolini Kijeva, kao i u Dnjepropetrovsku, Odesi, Hmeljnickom, Harkovu, Krivom Rogu, Kropivnickom u Sumskoj i Vinickoj oblasti.
07:34 26.08.2024
Jutros je na celoj teritoriji Ukrajine objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala