- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorava: SAD spremaju obojenu revoluciju u Gruziji

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Gruziji
Protesti u Gruziji - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2024
Pratite nas
Amerikanci su prilično nezadovoljni razvojem situacije u Gruziji uoči parlamentarnih izbora 26. oktobra i spremaju u zemlji obojenu revoluciju, objavila je pres služba Spoljne obaveštajne službe Rusije.

„Amerikanci pripremaju obojenu revoluciju u Gruziji. Pres služba Spoljne obaveštajne službe Rusije objavljuje da su, prema raspoloživim informacijama, u Beloj kući izuzetno nezadovoljni razvojem situacije u Gruziji uoči parlamentarnih izbora 26. oktobra“, navodi se u saopštenju.

Radi toga, gruzijske nevladine organizacije regrutuju veliki broj građana kako bi pažljivo pratili tok glasanja.
Prema podacima resora na „tbiliskom majdanu“ je planirano da se objave „dokazi o falsifikovanju“ prilikom glasanja, proglasi nepriznavanje rezultata izbora i zahteva smena vlasti. Organi reda biće isprovocirani da nasilno uguše proteste.

„Istovremeno, Amerikanci unapred razrađuju verzije 'nemilosrdnog' političkog i ekonomskog odgovora na 'preteranu' upotrebu sile protiv 'civila' od strane vlasti“, napominje Spoljna obaveštajna služba Rusije.

U saopštenju se naglašava da bi vladajuća partija „Gruzijski san“ na izborima mogla da dobije većinsko poverenje građana, jer gruzijske opozicione snage, uprkos trudu Amerikanaca, ostaju podeljene, a koalicije koje prave prilično su krhke. To bi, kako strahuju SAD, moglo da odreši ruke vladajućoj partiji da „nastavi suvereni kurs i odbije zahteve Zapada koji su protivrečni nacionalnim interesima Gruzije“.
„U Beloj kući smatraju da je ovakav scenario neprihvatljiv. Amerikanci nameravaju da u nedeljama koje su preostale do izbora povećaju pritisak na vlasti Gruzije kako bi maksimalno oslabili izborne pozicije partije ‘Gruzijski san’“, ističe se u saopštenju.
U junu je premijer Gruzije Iraklije Kobahidze izjavio da članovi partije bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija „Jedinstveni nacionalni pokret“ teže da se u zemlji sprovede ukrajinski scenario. Ranije je on takođe isticao da u slučaju da je ta politička partija na vlasti, Gruzija bi bila uvučena u aktuelni sukob, jer „oni žele da otvore ‘drugi front’ protiv Rusije“.
Zastava Gruzije - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
SVET
Evropska unija obustavila evropske integracije Gruzije, Bajden sprema smenu vlasti u Tbilisiju
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala