Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi pokliči sa Zapada o kažnjavanju Srbije: NATO psi laju, srpski karavan prolazi

© Sputnik / Lola ĐorđevićStarina u šajkači odaje počast poginulim Crvenoarmejcima
Starina u šajkači odaje počast poginulim Crvenoarmejcima - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2024
Pratite nas
Dvostruki standardi Zapada prema Srbiji su uobičajeni i više nemamo pravo da se iščuđavamo nego se moramo na to navići, jer to je tako i tako će i biti, kaže za Sputnjik publicista Marko Tanasković povodom optužbi u zapadnim medijima da Srbija „pali Balkan“ u vreme dok se Srbi hapse zbog pesama.
Balkan, bure baruta Evrope, ključa, a iza svega stoji trojka Rusija-Kina-Iran, pišu u autorskom tekstu za „Hil“ viši naučni saradnik u Centru za slobodu Margaret Tačer pri Heritidž fondaciji Maks Primorac i predsednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap.

Smirivanje Balkana – neka NATO kazni Srbiju!

Recept za gašenje požara koji nude Primorac, bivši službenik američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Akrap, geopolitički analitičar, kako ga često predstavljaju hrvatski mediji, jednostavan je – poziv NATO da kazni Srbiju!
Spisak nepočinstava Srbije koje dvojac navodi ide od nasilnog raspada Jugoslavije zbog velikosrpske ideologije, do direktne pretnje svim susedima pominjanjem „srpskog sveta“, preko „srpskog šovinizma“ koji je „naterao muslimanske lidere u BiH da ožive veze sa Iranom i daju pro-hamasovske izjave“, do destabilišuće uloge Srpske pravoslavne crkve.
Reciklaža antisrpskih stereotipa objavljena je u vreme kad je Srbina iz Goraždevca Luku Zlatičanina uhapsila tzv. kosovska policija jer je u kafiću pevao pesme Baje Malog Knindže, dok je srpski advokat Nebojša Berić odležao dve nedelje u hrvatskom zatvoru jer je na društvenim mrežama objavio snimak dok vozi i peva pesme pomenutog kantautora.

NATO psi laju, srpski karavan prolazi

To što je napisano u „Hilu“ nema veze ni sa istinom, ni sa istorijom, ni sa pravdom nego prosto sa nekom inercijom iz devedesetih koja se i dalje održava, ali sve to zajedno nema neku težinu, dodaje Tanasković.
„To jeste vrsta pritiska ali ne bih pridavao neki značaj svemu tome jer na kraju ti psi laju a karavan prolazi. Mi trenutno vodimo prilično uravnoteženu politiku i rekao bih, barem što se tiče spoljne politike, vrlo uspešnu politiku. Tako da je te srbofobne izjave i to šta rade u Hrvatskoj glupo više i komentarisati. Čovek može to najoštrije da osudi ali to nema nikakvog efekta. Ja bih voleo da se ovde napravi neki gest pa da se negde neko ko pušta Tompsona uhapsi. Tako mora država da radi jer mora neki reciprocitet da postoji.“

Lažna simetrija Tompson – Baja Mali Knindža

Tanasković dodaje da je glupo i suludo praviti neku lažnu simetriju između Tompsona i Baje Malog Knindže, kao što se u SFRJ pravila lažna simetrija između ustaša i četnika.
Jer Baja Mali Knindža u čitavom svom repertoaru nema nijedan tekst neke pesme koji bi se mogao protumačiti kao ratnohuškački ili da je zadojen mržnjom, dok što se Tompsona tiče, stvari stoje značajno drugačije, smatra Tanasković.
„Uostalom, Hrvatska je mnogo puta bila upozoravana iz Evropskog parlamenta i iz mnogih drugih institucija da je ta vrsta retorike neprihvatljiva, pa su je svejedno forsirali, čak i na dočecima njihovih sportista, znači na zvaničnim manifestacijama. To je prosto tako – što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu. Samo što mislim da će ta situacija da se promeni i nećemo više mi biti volovi nego ćemo uskoro biti Jupiteri, a onda ćemo videti ko će šta da peva i kome će šta biti dozvoljeno.“

Đura nam neće oprostiti, ali će zaboraviti da nas je tukao

Komentarišući tekst iz „Hila“, Tanasković kaže da nam Đura neće oprostiti što nas je tukao, ali će zaboraviti da nas je tukao. Jer, Amerikanci su bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki, a danas je Japan jedan od njihovih najbližih saveznika u ratu protiv Kine, dodaje Tanasković.
„Amerikanci generalno nisu narod koji ima dugo istorijsko pamćenje, niti su zlopamtila, a mislim da će ih neki geopolitički događaji prisiliti da drugačije postupaju prema nama. Što se tiče Engleza tu se nikada stvari neće promeniti. Nama su uz Hrvate, Englezi i Nemci najveći neprijatelji na planeti. A što se Amerikanaca tiče, mislim da se možda za 20 godina niko u Americi neće sećati da su bombardovali Srbiju. Može se čak desiti da mi budemo saveznici sa Amerikancima i sa Rusima u isto vreme. To su paradoksalne stvari ali može to da se desi vrlo lako. Jer američka politika je vrlo pragmatična i oni od jednog do drugog predsedničkog mandata mogu potpuno da promene saveznike“, zaključio je Tanasković.
Pogledajte i:
Mladi pozdravljaju sa podignuta tri prsta  - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2024
SRBIJA
Promašena investicija: Istraživanje pokazalo da je Zapad izgubio bitku za duše mladih Srba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala