- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Agresivna akcija: Zapadni pokušaj da otključa ruske tajne – do samog vrha države

© Tuckercarlson.comPavel Durov
Pavel Durov - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2024
Pratite nas
Hapšenje Pavla Durova u Parizu može biti povezano sa pokušajem preuzimanja kontrole nad celom platformom Telegrama, jer zapadne zemlje žele da dobiju pristup ličnim podacima i kanalima Rusa, a pre svega ruskih zvaničnika, ocenjuju ruski eksperti.
Prema njihovim rečima, Zapad želi da dobije pristup prepiskama i da kontroliše ovu platformu. Za obaveštajne službe bilo koje zemlje od velike važnosti je kontrola toka informacija, što je u slučaju Telegrama bilo zaista bezbedno i stoga je glavni rizik da će Telegram izgubiti ovo svojstvo – strane obaveštajne službe mogu dobiti pristup serverima, ključevima za dešifrovanje korespondencije ili drugim kontrolnim mehanizmima.
Andrej Svincov, zamenik predsednika Komiteta Državne dume za informacionu politiku, informacione tehnologije i komunikacije, ocenjuje da je hapšenje Durova odluka globalističke vlade, koja danas kontroliše gotovo sve informacione resurse na planeti.

„Jedini cilj Zapada je da stavi pod kontrolu sve nezavisne medije, sve nezavisne IT platforme i svaki veliki biznis koji postoji u različitim zemljama. Pavle Durov je veoma profesionalan i aktivan preduzetnik, stvorio je veoma popularan mesindžer - Telegram. Sada se taj mesindžer postepeno pretvara u globalnu IT platformu sa milijardu korisnika. Bez sumnje, Sjedinjene Države žele da stave taj mesindžer pod svoju kontrolu. Baš kao što su postupile sa kineskim Tik Tokom, isto tako će postupiti i sa Telegramom Pavla Durova“, kaže Svincov za Sputnjik.

Durov je priveden je u subotu na aerodromu „Burže“ u Parizu, dok je izlazio iz privatnog aviona, koji je stigao iz Azerbejdžana.
Kako su javili mediji, francusko pravosuđe veruje da niz razloga, uključujući odbijanje Telegrama da sarađuje sa vlastima, čini Durova umešanim u određene kriminalne radnje. Protiv njega bi mogla da bude podignuta optužnica za terorizam, pranje novca, trgovinu narkoticima i drugo.
Zapadni mediji preciziraju da je ključno pitanje u istrazi koja se vodi upravo moderacija sadržaja na Telegramu. Durova optužuju da nije preduzeo korake da spreči kriminalce da zloupotrebljavaju tu aplikaciju. Telegram je optužen za nedostatak saradnje sa organima reda na suzbijanju trgovine drogom, seksualnog sadržaja sa decom i prevare.
Prema navodima medija, Durovu preti kazna zatvora do 20 godina.
„Sada je uhapšen i mislim da će ga držati dok ne pristane na neku vrstu saradnje, neku vrstu kolaboracije sa određenim zapadnim IT gigantima, kako bi zapadne obaveštajne službe imale poluge uticaja i pristup prepisci, moderiranju bilo kakvog sadržaja unutar Telegrama“, kaže Svincov.

Kakvi su ciljevi Zapada

„Vol strit džurnal“ je objavio da su zapadne obaveštajne službe, koje žele da dobiju pristup šifrovanim porukama na Telegramu, možda umešane u hapšenje Durova, dok ruski eksperti navode da zapadne zemlje žele da dobiju pristup ličnim podacima i kanalima Rusa, posebno onih koji su direktno uključeni u donošenje važnih odluka u različitim oblastima, a među njima, na primer, ima i vojnih lica.

„Mislim da je teoretski to moguće ako Durov proda ili pusti u kompaniju predstavnike zapadnih, pre svega američke ili britanske obaveštajne službe. Nije bitno da li će ta saradnja biti direktna sa obaveštajnim službama ili kroz prodaju dela kompanije zapadnim kompanijama - toj istoj META ili Guglu ili Majkrosoftu. Bilo koja zapadna kompanija može da uđe u kapital Telegrama i da preko ovog instrumenta dobije pristup svim četovima, uključujući i šifrovane. Svako šifrovanje se može dešifrovati ako imate direktan pristup kodu“, kaže Svincov.

Margarita Simonjan, glavna urednica agencije "Rusija sevodnja", čiji deo je Sputnjik, rekla je da Durov uhapšen da bi otkrio ključ za dekodiranje poruka na Telegramu. Prema njenom mišljenju, on će im to i omogućiti.
Ona je takođe posavetovala sve koji koriste Telegram „za osetljive razgovore i prepisku“ da odmah izbrišu poruke.
Svincov smatra da se situacija neće brzo rešiti. Telegram predstavlja veliku pretnju „globalističkoj vladi“ i upravo je to bio razlog hapšenja Durova.
Pored francuskog pasoša, tridesetdevetogodišnji Durov ima nekoliko državljanstva, uključujući i državljanstvo Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Veruje se da će mnoge zemlje stati u njegovu odbranu i da će pokušati da zajedno rade na njegovom oslobađanju, ali postoji veliki rizik da će sve potrajati duži period i da će on ostati u pritvoru sve dok ne proda svoje poslovanje ili dok američke obaveštajne službe ne dobiju pristup Telegram podacima.

Gušenje slobode govora

U svakom slučaju, eksperti zaključuju da se ovde radi o vrlo agresivnoj strategiji gušenja slobode govora, slobode kretanja, slobode privatne svojine i slobode mišljenja.
Za Zapad, Telegram je važno oružje proruskih aktivista u širenju „dezinformacija“ i potkopavanju podrške Ukrajini. Za ostatak sveta, to je jedna od poslednjih „slobodnih“ aplikacija.
Kineski eksperti napominju da je Durov počeo je da se smatra prestupnikom u zapadnim zemljama kada su francuski demonstranti i britanski desničari počeli da aktivno koriste platformu Telegram.
Hapšenje Pavla Durova je napad Sjedinjenih Država, a ne Francuske, ocenio je Georgij Lobuškin, bivši portarol osnivača Telegrama, podsećajući da je i sam Durov u intervjuu novinaru Takeru Karlsonu govorio o pritisku koji FBI vrši na njega i njegov tim.
On je naglasio da je Telegram ispoštovao zahteve zakonodavstva svih zemalja u kojima je prisutan mesindžer, a posebno su ispoštovani zahtevi sankcija za blokiranje ruskih medijskih kanala na Zapadu.
Pogledajte i:
Logo Telegrama - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2024
RUSIJA
Zaharova: Pariz inače voli sve da komentariše, zašto je „slučaj Durov“ drugačiji?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala