- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova zapadnim nevladinim organizacijama: Hoćete li sad tražiti od Pariza da oslobodi Durova?

© Sputnik / Sergey Bobylev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2024
Pratite nas
Ambasada Rusije u Francuskoj uključila se u rad čim su se pojavile informacije o privođenju ruskog državljanina, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući pritvaranje osnivača Telegrama Pavla Durova.
Zaharova je na svom kanalu na Telegramu takođe objavila spisak nevladinih organizacija koje su 2018. godine tražile od ruskih vlasti da „prestane da stvara prepreke“ u radu Telegrama i zapitala se da li će oni stupiti u odbranu Durova.
„Setila sam se kako je 2018. godine grupa od 26 nevladinih organizacija, uključujući Hjuman rajts voč, Amnesti internešenal, Fridom haus (na spisku nepoželjnih organizacija u Rusiji), Reporteri bez granica, Komitet za zaštitu novinara i drugi, osudila odluku ruskog suda da blokira Telegram“, napisala je Zaharova.
U tom trenutku, Telegramu su mnoge zemlje uputile „pravne zahteve u vezi sa tehničkim parametrima sistema za šifrovanje“, dodala je ona.
„Istovremeno, Durov je sve to vreme bio na slobodi, nastavljajući da razvija Telegram“, istakla je Zaharova.
Ona je takođe objavila snimak ekrana „svih zapadnih specijalizovanih struktura koje su se tada oglasile, uključujući i sa kolektivnim apelom“.

„Mislite li da će ovoga puta apelovati na Pariz i tražiti oslobađanje Durova ili će prećutati?“, upitala je Zaharova.

Pratićemo reakcije međunarodnih organizacija

Zaharova je kasnije za televiziju „Rusija 24“ izjavila da će Moskva pratiti reakciju međunarodnih organizacija u vezi sa pritvaranjem Durova u Francuskoj i uzeti u obzir njihove korake.
„Naravno, ponašanje i reagovanje međunarodnih organizacija, koje su u drugim slučajevima primenjivale čitav niz političkih, informativnih i psiholoških pritisaka na našu zemlju, moraju se uzeti u obzir i biće uzete u obzir u našem radu“, naglasila je Zaharova.
Prema njenim rečima, ruska strana će pratiti kako će međunarodne organizacije reagovati kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i garantovanja slobode govora.
Ali pre svega, o neophodnim koracima treba da govore advokati Durova, koji će sada praviti strategiju za njegovu zaštitu i podršku.
„Imamo rusko zakonodavstvo, koje ćemo u ovom slučaju primeniti na isti način kao što se to radi u drugim slučajevima“, primetila je diplomata.
Zaharova je dodala da je Rusija uputila zahtev za pristup Durovu, ali da Pariz smatra njegovo francusko državljanstvo kao osnovno.
„Upućena je nota sa zahtevom za pristup. Ali on ima francusko državljanstvo, koje Francuska smatra kao primarno“, precizirala je ona.

Simonjan: Durov sarađivao sa stranim specijalnim službama

Sa svoje strane, glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“, čiji je deo Sputnjik, Margarita Simonjan, smatra da je Durov otišao iz Rusije da ne bi sarađivao sa obaveštajnim službama.
„Povremeno je sarađivao sa zapadnim obaveštajnim službama – ili je barem strogo sledio uputstva o blokiranju RT u onim zemljama gde smo pod sankcijama. Ali mu to nije pomoglo“, napisala je Simonjan na svom kanalu na Telegramu.
Francuski mediji su u subotu uveče javili da je osnivač Telegrama Pavle Durov priveden na aerodromu „Burže“. Durov je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala