- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Haubica D-30 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev traži od Minska da povuče trupe sa svoje severne granice; Uništene ukrajinske baze

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 914. U Rusiju se vratilo 115 vojnika zarobljenih u Kurskoj oblasti, oni su razmenjeni za 115 ukrajinskih vojnika. Ukrajinska vojska sprema napad sa Crnog mora na hersonskom pravcu. Specijalne snage „Ahmat“ uspešno sprečavaju pokušaje napada ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti, izjavio je general Alaudinov.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:56 25.08.2024
Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da su beloruske trupe i naoružanje koncentrisane u blizini ukrajinske granice i pozivalo Minsk da ih povuče što dalje od granice.
Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, u saopštenju na svom sajtu, pozivajući se na obaveštajne podatke zemlje, tvrdi da Belorusija „koncentriše značajan broj vojnika, između opstalog, snaga za specijalne operacije, naoružanje i vojnu tehniku u Gomeljskoj oblasti, u blizini seveenr granice Ukrajine“.
Ministarstvo uverava da Kijev neće preduzimati nikakve neprijateljske akcije i pozvalo Minsk da povuče trupe sa ukrajinske granice „na rastojanje, veće od dometa sistema koji su dostupni Belorusiji“.
Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin ranije je izjavio da je grupa koja ima za cilj jačanje granice sa Ukrajinom već na mestu i da je spremna da odgovori na sve provokacije iz Kijeva.
19:07 25.08.2024
Deo Zaporiškog Energodara ostao je bez struje zbog oštećenja dalekovoda van grada, saopštile su gradske vlasti.
Uprava je dodala da će napajanje biti obnovljeno nakon što se otkloni uzrok nestanka.
16:51 25.08.2024
Ruska vojska izvela je napad na privremenu bazu ukrajinskih vojnika u Harkovskoj oblasti, saopštili su Sputnjiku u proruskom pokretu otpor iz Nikolajeva. Tom prilikom, poginulo je 40 vojnika.
14:56 25.08.2024
Agencija Rojters tvrdi da su dva njena novinara ranjena, a jedan je nestao u Kramatorsku, u delu DNR pod kontrolom Kijeva.
Agencija piše da se incident dogodio tokom „raketnog napada“ na hotel „Safir“, gde je boravilo šest saradnika Rojtersa.
„Jedan od naših kolega se vodi kao nestao, još dvoje su prebačeni u bolnicu kako bi dobili medicinsku pomoć“, navodi se u saopštenju.
14:34 25.08.2024
Predsednik Rusije Vladimir Putin je kasno sinoć dobio izveštaje komandanata koji rešavaju borbene zadatke na teritorijama koje se graniče sa Ukrajinom, saopštila je pres služba Kremlja.
Komandant 810. brigade pomorske pešadije Crnomorske flote, komandant 155. brigade pomorske pešadije Tihookeanske flote, komandant posebne 11. desantno-jurišne brigade, komandant 56. desantno-jurišnog puka i komandant 51. padobranskog puka podneli su raport vrhovnom komandantu o stanju na liniji fronta i izneli predloge za razvoj situacije u njihovim zonama odgovornosti koji je odobrila komanda odgovaraućih grupa.
Predsednik se u subotu sastao sa rukovodstvom združene grupe snaga na jednom od komandnih mesta Ministarstva odbrane.
Putin je saslušao izveštaje načelnika Generalštaba Oružanih snaga Valerija Gerasimova i načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Sergeja Rudskog o suprotstavljanju formacijama Oružanih snaga Ukrajine koje su izvršile invaziju na Kursku oblast. Osim toga, Putin je obavešten o aktuelnim rezultatima specijalne vojne operacije.
Sa druge strane, komandanti grupa snaga su telefonom obavestili šefa države o operativnoj situaciji na poverenim im pravcima.
13:26 25.08.2024
U napadu ukrajinskog drona na selo Solovjovka u Belgorodskoj oblasti poginuo je civil, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
On je dodao da je ranjeni muškarac preminuo od posledica ranjavanja pre dolaska ekipe hitne pomoći.
12:59 25.08.2024
Ruska jurišna avijacija je avionima Su-25 izvela napad na koncentrisanje ljudstva i oklopnu i automobilsku vojnu tehniku ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
12:25 25.08.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage uništile su privremenu bazu stranih plaćenika;
Na volčanskom i lipcovskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 130 vojnika;
Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su bolje položaje. U borbama je poginulo i ranjeno do 510 ukrajinskih vojnika, a uništeno je oklopno vozilo „kozak“ i devet automobila;
U zoni odgovornosti grupe „Jug“ poginulo je i ranjeno do 630 ukrajinskih vojnika. Uništen je još jedan tenk „abrams“;
PVO sistemi su u protekla 24 časa oborili 8 raketa „hajmars“ i 41 ukrajinski dron;
Jedinice grupe „Centar“ nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane protivnika. Ukrajinske snage izgubile su više od 500 vojnika;
U zoni odgovornosti grupe „Istok“ u protekla 24 časa poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika;
Grupa „Dnjepar“ ubila je tokom prethodnog dana do 60 ukrajinskih vojnika, a uništila dve haubice D-20 i stanicu za elektronsko ratovanje „anklav N“;
U zoni odgovornosti grupe „Sever“ u Sumskoj i Harkovskoj oblasti poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika. Uništen je oklopni transporter, borbeno vozilo pešadije i četiri haubice D-30.
11:44 25.08.2024
Ukrajinski mediji javljaju da u gradu Sumi odjekuju eksplozije.
11:43 25.08.2024
Alaudinov: Nastavljaju se borbe u Kurskoj oblasti, situacija pod kontrolom
Borbe na kurskom pravcu vodile su se prethodnog dana bez prestanka, ali je situacija pod kontrolom, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ general-major Apti Alaudinov.
„Situacija je pod kontrolom. Borbe traju bez prestanka, noću takođe. Veće promene nije pretrpela ni kontakt-linija. Juče je, takođe, uništeno mnogo neprijatelja i tehnike“, precizirao je general.
11:28 25.08.2024
Ministarstvo odbrane o situaciji na kurskom i sumskom pravcu
Jedinice grupe snaga „Sever“ su uz podršku avijacije i artiljerije odbile napade neprijateljskih jurišnih grupa u pravcu naselja Komarovka, Mala Loknja, Nečajev i Čerkasko Porečno. Takođe su sprečeni pokušaji napada u pravcu naselja Višnjevka, Borki, Pogrebki i Spaljno. Kao rezultat toga, poginulo je i ranjno do 40 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, uništen je jedan ukrajinski tenk, 4 borbena oklopna vozila i dva automobila;
Operativno-taktička avijacija izvela je udare u Sumskoj oblasti na područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike rezervnih snaga;
Tokom proteklog dana, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 300 pripadnika i 14 oklopnih vozila, uključujući tenk, borbeno vozilo pešadije, oklopni transporter, 11 borbenih oklopnih vozila, 7 automobila, artiljerijsko oruđe, jedanu jedinicu inženjerske tehnike, dve stanice za elektronsko ratovanje, kao i radar za otkrivanje vazdušnih ciljeva ST-68;
Tokom borbi na kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio ukupno više od 5.800 vojnika, 72 tenka, 31 borbeno vozilo pešadije, 58 oklopnih transportera, 383 borbena oklopna vozila, 177 automobila, 37 artiljerijskih oruđa, pet protivvazdušnih raketnih sistema, 11 lansera za raketne sisteme, uključujući tri „hajmarsa“, 9 stanica za elektronsko ratovanje, kontrabaterijski radar, radar PVO, pet jedinica inženjerske tehnike, od kojih dva inžinjerska vozila za čišćenje i jedno za deminiranje UR-77.
11:10 25.08.2024
Ruski PVO sistemi uništili su oko 10.50 ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10:27 25.08.2024
Ruski PVO sistemi uništili su oko 10.30 časova dva ukrajinska drona iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
09:42 25.08.2024
09:27 25.08.2024
Kurska oblast dobila je dodatno raketno i artiljerijsko oružje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
09:18 25.08.2024
Ruski vojnici koji su se vratili iz ukrajinskog zarobljeništva noćas su sleteli u Moskvu, javila je televizija „Rusija 24“.
Kao rezultat pregovora u subotu 24. avgusta je vraćeno 115 vojnika u Rusiju. U zamenu je Kijevu predat isti broj zarobljenih pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.
Pomoć u posredovanju pružile su vlasti UAE.
08:11 25.08.2024
07:36 25.08.2024
Pripadnici grupe snaga „Dnjepar“ uništili su plovila ukrajinskih snaga koja su pokušala da se iskrcaju na levoj obali Dnjepra i sprečili su njihovo pregrupisavanje na kahovskom pravcu, saopštio je predstavnik pres centra grupe Roman Kodrjan.
On je dodao da su vojnici takođe „aktivno uništavali FPV dronove, izviđačke i napadačke bespilotne letelice“.
07:32 25.08.2024
U ukrajinskom granatiranju selaRakitno u Belgorodskoj oblasti poginulo je pet osoba, dok je 12 osoba ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
Šest osoba, među kojima i jedno dete, nalaze se u teškom stanju nakon napada ukrajinskih snaga na Rakitjanski okrug Belgorodske oblasti, dodao je Gladkov.
07:31 25.08.2024
Helikopter Ka-52 vojne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveo je napad na ljudstvo i oklopnu tehniku ukrajinskih snaga u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U saopštenju se navodi da je napad izvršen raketama, a svi ciljevi su uništeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala