- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kriza na američkom tržištu preliva se na ceo svet – spas je u zlatu

Dolar i zlato - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2024
Pratite nas
Rast cene zlata povezan je sa nestabilnošću u globalnoj ekonomiji, izjavio je direktor Visoke škole za finansije sa univerziteta „Plehanov“ Konstantin Ordov.
„Sada čujemo sve više glasina o mogućoj recesiji u američkoj ekonomiji kao najvećoj na svetu. Sve jasnije vidimo znake potencijalne krize na berzama širom sveta. Sve to, u uslovima visoke inflacije, dovodi do toga da investitori prelaze na pouzdanije opcije štednje, a zlato je tu jedan od prioriteta“, rekao je stručnjak za portal „Lenta.ru“.
Ako je ranije najsigurnije bilo kupovati američke državne obveznice, sada je opalo poverenje u te instrumente i, u suštini, ne postoji nikakav pouzdan analog za njih osim zlata.
Pored toga, ističe stručnjak, mnoge zemlje poslednjih godina sve više pažnje posvećuju svojim zlatnim rezervama.
„To dovodi do povećanog interesovanja, ali nije povećana i proizvodnja zlata. Naravno, treba napraviti razliku između fizičkog i monetarnog zlata. Dakle, vidimo da postoji ograničena količina fizičkog zlata, dok razne vrste depozita u zlatnom ekvivalentu i papirnom zlatu takođe povećavaju potražnju za samim fizičkim zlatom. Usled toga, raste cena tog deficitarnog resursa i dok ne stabilizujemo tržišta i ne shvatimo šta se dešava sa svetskom ekonomijom, zlato ima dobre izglede da nastavi da poskupljuje“, zaključio je Ordov.
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2024
EKONOMIJA
Zlato na istorijskom maksimumu - poluga premašila milion dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala