- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Sukob na granici Izraela i Libana - arhivska fotografija. - Sputnik Srbija

Hezbolah ispalio više od 320 raketa na Izrael; Netanijahu: Ovo nije kraj priče /video/

Pratite nas
Libanski Hezbolah pokrenuo je napad na Izrael kao odgovor na ubistvo istaknutog komandanta tog pokreta Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog meseca. Ispaljeno je više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu. Izraelske snage odgovorile bombardovanjem juga Libana. U Izraelu uvedeno vanredno stanje.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:37 25.08.2024
Gutereš pozvao Izrael i Hezbolah da odmah prekinu sukobe
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš duboko je zabrinut zbog eskalacije sukoba između Izraela i libanske grupe Hezbolah i pozvao je obe strane da odmah prekinu neprijateljstva, izjavio je Guterešov portparol Stefan Dižarik.
Prema njegovim rečima, eskalacija sukoba ugrozila je i libansko i izraelsko stanovništvo, kao i regionalnu bezbednost i stabilnost, preneo je Rojters.
19:36 25.08.2024
Načelnik generalštaba SAD stigao u posetu Izraelu
Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun stigao je danas u Izrael, nekoliko sati posle velikih prekograničnih sukoba između Izraela i Hezbolaha.
Očekuje se da će Braun održati sastanke sa visokim izraelskim vojnim zvaničnicima, preneo je Tajms of Izrael.
19:34 25.08.2024
Nasralah: Svi dronovi Hezbolaha ušli su u vazdušni prostor Izraela
Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah tvrdi da su svi dronovi koje je danas lansirala ta grupa ušli u vazdušni prostor Izraela, navodeći da je napad protekao po planu.
Nasralah je rekao da Hezbolah nije imao nameru da koristi precizne rakete u napadu, ali da bi ih mogao rasporediti u bliskoj budućnosti.
Nasralah je naveo od nijedan od Hezbolahovih preciznih ili strateških projektila nije bio oštećen u izraelskim napadima na Liban, preneo je Bi-Bi-Si.
U televizijskom obraćanju, Nasralah je rekao da je odgovor Hezbolaha na ubistvo njegovog glavnog komandanta Fuada Šukra 30. jula u Bejrutu odložen iz nekoliko razloga, uključujući masovnu vojnu mobilizaciju Izraela i SAD i da bi se dala šansa za uspeh u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze.
Lider libanskog Hezbolaha je istakao da je Hezbolah odlučio da ne odgovori na ubistvo Šukra gađanjem civilnih područja i izraelske infrastrukture.
Nasralah kaže da je Hezbolah gađao vojnu obaveštajnu bazu na 1,5 kilometara od Tel Aviva.
17:40 25.08.2024
Netanijahu: Ovo nije kraj priče
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je na početku sednice vlade da jutrošnji izraelski preventivni udari na Hezbolah u Libanu ne predstavljaju kraj priče.
“Hezbolah je pokušao da napadne državu Izrael raketama i dronovima. Mi smo naložili izraelskim oružanim snagama IDF da izvedu snažan, preventivni udar kako bi eliminisali pretnju”, rekao je on, preneo je Tajms of Izrael.
Netanijahu je dodao da su IDF uništile hiljade raketa kratkog dometa, a svakoj je bio cilj da nanese štetu građanima i snagama Izraela u Galileji.
Kako je rekao, IDF su osim toga presrele sve dronove koje je Hezbolah lansirao ka strateškim ciljevima u Izraelu.
“Izrael pogađa Hezbolah iznenadnim i silovitim udarcima. Pre tri nedelje smo eliminisali njihovog komandanta Fuada Šukra. Danas smo osujetili njihov plan napada. Hasan Nasralah iz Hezbolaha u Bejrutu i ajatolah Ali Hamnei u Teheranu treba da znaju da je ovo još jedan korak na putu ka promeni situacije na severu i bezbednom vraćanju naših stanovnika kućama”, zaključio je Netanijahu.
16:10 25.08.2024
Predsednik Egipta upozorava na dalju regionalnu eskalaciju
Egipatski predsednik Abdel-Fatah el-Sisi upozorio je na dalju regionalnu eskalaciju na sastanku sa najvišim generalom SAD Čarlsom Braunom, nakon intenziviranja prekograničnih neprijateljstava između Izraela i Libana.
Sisi je upozorio na opasnosti od otvaranja novog fronta u Libanu i naglasio neophodnost očuvanja stabilnosti i suvereniteta, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.
Sisi je takođe pozvao na odlučan stav međunarodne zajednice i snažniji odgovor na zajedničke egipatsko-američko-katarske napore za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca, koji bi omogućio "put ka smirenju i stabilnosti u regionu", saopšteno je iz njegove kancelarije, prenosi Tajms of Izrael.
14:15 25.08.2024
Privremeni premijer Libana, Nadžib Mikati, izjavio je, nakon vanrednog sastanka vlade, da je "prvo potrebno zaustaviti izraelsku agresiju, a zatim sprovesti Rezoluciju 1701", pozivajući se na odluku UN koja je okončala Drugi libanski rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.
Rezolucija predviđa stvaranje demilitarizovane zone između severne granice Izraela i reke Litani u Libanu.
12:46 25.08.2024
Kancelarija specijalnog koordinatora UN za Liban i Privremene snage UN u Libanu ocenile su dešavanja na libansko-izraelskoj granici kao zabrinjavajuća i pozvale sve strane da obustave vatru i uzdrže se od dalje eskalacije.
12:05 25.08.2024
11:42 25.08.2024
11:01 25.08.2024
Libanski premijer sazvao hitnu sednicu vlade zbog izraelskih udara
Premijer Libana u tehničkom mandatu Nadžib Mikati sazvao je hitnu sednicu kabineta kako bi se razgovaralo o seriji izraelskih vazdušnih napada na jug Libana.
Izraelska vojska je izvela više od 40 vazdušnih napada na južni Liban u, kako je navela, pokušaju da spreči široki napad grupe Hezbolah na Izrael.
U napadima su poginule tri, a lakše povređene četiri osobe, javljaju libanski mediji, dodajući da su posle izraelskih napada izbili požari.
10:36 25.08.2024
10:33 25.08.2024
Pregovori o oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze u zamenu za prekid vatre ostaju na snazi, uprkos eskalaciji između Izraela i libanskog pokreta Hezbolah, izraelska delegacija će danas otputovati u Kairo, izjavio je savetnik kabineta izraelskog premijera Dmitrij Hendelman za Sputnjik.
09:28 25.08.2024
Hezbolah: Za danas završena vojna operacija protiv Izraela
Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je, kako su naveli, za danas završena vojna operacija, nakon što je u ranim jutarnjim satima izveo napad dronovima i raketama na vojne ciljeve na severu Izraela.
Hezbolah je negirao da su izraelski preventivni napadi pokrenuti neposredno pre njenog napada na Izrael uticali na operaciju.
„Tvrdnje neprijatelja o preventivnim akcijama koje je izveo, ciljevima koje je pogodio i ometanju napada Hezbolaha su prazne“, navodi se u saopštenju Hezbolaha.
09:10 25.08.2024
Jordanski avio-prevoznik „Rojal Jordan“ obustavio je letove za Bejrut zbog, kako su naveli, aktuelne situacije, javlja Rojters pozivajući se na jordansku državnu novinsku agenciju.
Nije precizirao koliko će suspenzija letova biti na snazi.
09:00 25.08.2024
Izraelska vojska saopštila je da je u napadu na sever Izraela Hezbolah lansirano oko 210 raketa oko 20 dronova.
Neki od projektila su presretnuti, dok su drugi pogodili, uzrokujući štetu i povrede, navodi izraelska vojska, a prenosi „Tajms of Izrael“.
Kako se dodaje, veliki broj raketa je pao na otvorene površine.
08:33 25.08.2024
08:23 25.08.2024
Netanijahu: Odlučni smo da zaštitimo zemlju ko povredi nas, povredićemo i mi njega
Izrael je uništio više hiljada raketa Hezbolaha, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu i istakao da je izraelska vlada odlučna da učini sve da zaštiti zemlju.
„Jutros smo otkrili pripreme Hezbolaha za napad na Izrael. U konsultaciji sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba, naložili smo našoj vojsci da proaktivno deluje kako bi se uklonile pretnje“, rekao je Netanijahu na vanrednom sastanku kabineta za nacionalnu bezbednost, nakon što je Hezbolah saopštio da je izveo prvu fazu napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta tog pokreta.
Prema njegovim rečima, izraelska vojska od tada intenzivno radi na sprečavanju pretnji i uništila je više hiljada raketa koje su bile usmerene ka severu Izraela, a takođe sprečava mnoge druge pretnje i deluje velikom snagom u odbrani i u napadu, prenosi „Tajms of Izrael“.
„Odlučni smo da učinimo sve da zaštitimo našu zemlju, da bezbedno vratimo stanovnike severa u njihove domove i da nastavimo da sledimo jednostavno pravilo: ko povredi nas, povredićemo i mi njega“, poručio je Netanijahu.
08:13 25.08.2024
Jedna osoba je poginula u izraelskom vazdušnom napadu na automobil u južnom libanskom gradu Kiam, objavili su libanski državni mediji pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore.
07:43 25.08.2024
Izraelska vojska saopštila je da je Hezbolah imao nameru da ispali projektile na centralni Izrael, ali da je taj napad sprečen preventivnim vazdušnim udarima izraelskog ratnog vazduhoplovstva na jug Libana.
Prema navodima Izraelskih odbrambenih snaga, većina raketnih lansera Hezbolaha koje je jutros pogodila izraelska ratna avijacija bila je raspoređena za dejstva na ciljeve u severnom Izraelu.
U vazdušnom napadu, u kojem je učestvovalo oko 100 izraelskih borbenih letelica pogođeno je nekoliko hiljada raketnih lansera Hezbolaha, navodi se u saopštenju izraelske vojske.
07:39 25.08.2024
Izraelske vlasti saopštile su da su nakon kraće obustave vazdušnog saobraćaja na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, letovi ponovo obnovljeni počev od 7 sati jutros po lokalnom vremenu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala