- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Neviđena drskost Kijeva! Prodaje rusko religijsko nasleđe na Zapadu kao svoje

© Sputnik / Lola ĐorđevićDvorsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog su freskopisali ruski majstori Boris Obraskov, baron Nikola Majendorf, Vladimir Bičkovski i Evgenije Varun-Sekreat
Dvorsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog su freskopisali ruski majstori Boris Obraskov, baron Nikola Majendorf, Vladimir Bičkovski i Evgenije Varun-Sekreat - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2024
Pratite nas
Kijevski režim tretira zajedničko religijsko nasleđe sa Rusijom kao iskuljčivo ukrajinsko i prodaje Zapadu neprocenjive hrišćanske artefakte, izjavio je za Sputnjik ekspert za verska pitanja Roman Lunkin.
Lunkin, šef Centra za proučavanje religije i društva Instituta Evrope Ruske akademije nauka (RAN), navodi da se istorijski i kulturni artefakti, uključujući pravoslavne ikone, izvoze iz Ukrajine i prenose u zapadne zemlje, gde se neki od njih prodaju.

"Nije ni racionalno ni etički tako tretirati nasleđe", rekao je on.

Prošle godine su retke vizantijske ikone iz 6.i 7. veka tajno prevezene sa teritorije Ukrajine u Francusku pod izgovorom bezbednosti, a zatim su izložene u pariskom muzeju Luvr.
Ukupno je u Francusku preko Poljske i Nemačke dostavljeno 16 neprocenjivih artefakta.
Suština je, međutim, u tome što je te pravoslavne ikone Sinajski manastir Svete Katarine sredinom XIX veka poklonio poglavaru ruske duhovne misije u Jerusalimu, naveo je, ruski bogoslov i vizantolog, episkope Porfirije.
Sovjetska vlada je 1940. godine predala ikone Kijevskom muzeju zapadne i orijentalne umetnosti (danas Muzej Hanenko), gde su čuvane nakon Velikog otadžbinskog rata.
Nejasno je da li će ikone biti vraćene i kada.
Ruska Spoljna obaveštajna služba je prošle godine obelodanila planove Kijeva da iznese hrišćanske relikvije iz Kijevsko-pečerske lavre i pošalje ih u Evropu pod izgovorom da ih je potrebno "spasiti od ruskih raketnih napada", uprkos činjenici da ruska vojska ne granatira civilne objekte, a kamoli pravoslavna sveta mesta.
Ipak, nešto više krije se iza spremnosti kijevskog režima da izgubi svoje nasleđe i težnje Zapada da sačuva hrišćanske vrednosti Ukrajine pod pokroviteljstvom međunarodne Alijanse za zaštitu nasleđa u konfliktnim zonama na čijem su čelu američki milijarderi.
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prošle godine povezala je planove koje je otkrila SVR i tajni izvoz vizantijskih ikona iz Kijevskog muzeja sa starim zapadnim kolonijalnim tendencijama:
"Zapadne zemlje kradu nacionalne vrednosti širom sveta, a njihovi muzeji mogu se nazvati ‘čuvarima' dragocenosti ukradenih iz njihovih kolonija, kao što se to može videti na izložbi "Drevni Egipat" u Luvru ili Britanskom muzeju... Zapad je uvek pljačkao svoje kolonije. Ukrajina nije izuzetak. Nema sumnje da niko nije nameravao da vrati vrednosti oduzete od drugih zemalja", naglasila je Zaharova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala