- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kad sve propadne, budite zanosne: Kako se Kamala Haris kandidovala za Belu kuću?

© Tanjug / AP/Jacquelyn MartinKamala Haris
Kamala Haris - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2024
Pratite nas
Suze na rastanku aktuelnog predsednika Amerike zamenio je prepoznatljivi groteskni grohot njegove potpredsednice. Na licemerno ”volimo te, Džo” nakon što je oteran, Bajden je na konvenciji Demokratske partije u Čikagu odgovorio ”volim i ja vas” i produžio na odmor. Kamali Haris i formalno je otvorena prilika da uskoči na njegovo mesto.
Dvostruki puč – u čijem je prvom činu primoran da odstupi partijski kandidat koga su članovi partije odabrali, da bi onda u podjednako demokratskom postupku na njegovo mesto bila postavljena osoba koju nije birao niko od njih – time je uspešno priveden kraju. Hilari Klinton, Barak Obama i Mišel Obama, koji su podržali Kamalu Haris umesto Džoa Bajdena i vređali Donalda Trampa, u svemu tome su s više ili manje entuzijazma odigrali baš one uloge koje su im namenili moćniji od njih; takva je priroda američke demokratije koja ovom prilikom brutalno isterana na čistac.

Demonstracije u Čikagu

Čikašku izbornu konvenciju Demokratske partije obeležile su i relativno nasilne demonstracije, ne zbog opisanog stanja njihove demokratije nego zbog Palestine, i tek će se videti kakvog će uticaja to nezadovoljstvo imati na konačni rezultat demokrata u slučaju da ovog novembra ne bude izborne krađe.
Demonstranti nisu uspeli da probiju policijske barijere ali su uspeli da raskrinkaju licemerje vladajućih demokrata koje su oko svoje konvencije razvukle zaštitnu ogradu, kroz koju je moglo da se prođe samo uz dokument radi identifikacije. Dok se istovremeno protive zaštitnoj ogradi na granici SAD, kao i neobičnoj, revolucionarnoj ideji da glasanje na predsedničkim izborima bude dozvoljeno samo uz isti onakav dokument radi identifikacije zarad sprečavanja zloupotreba… Neke zloupotrebe, izgleda, ne treba sprečavati; i takva je priroda američke demokratije koja sad lepo može da se vidi.

Komentar Ričarda Grenela

U takav okvir, uz neke bizarne detalje kao što su rodno neutralni islamski prostori za molitvu u okviru konvencije, savršeno se uklopio i premijer samozvanog Kosova Aljbin Kurti koji je u Čikago dospeo na poziv Nacionalnog demokratskog instituta. Koji, uzgred budi rečeno, finansira i neke organizacije u centralnoj Srbiji, sigurno ne u cilju očuvanja njene teritorijalne celovitosti…
”Bljak”, bio je komentar koji je Ričard Grenel, uticajni savetnik Donalda Trampa i stari protivnik Aljbina Kurtija, ostavio na Iksu ispod zajedničkog selfija bračnih parova Kurti i Haris. ”Priča se”, dodao je, ”da ona nije ni znala ko je on ili gde se Kosovo nalazi. Ona čak nije bila svesna ni da njena sopstvena vlada kritikuje Kurtija zbog destabilizacije regiona.”

Muški mentori

Kako je baš takva, neobaveštena a povrh toga i zbunjujuće neartikulisana Kamala Haris isturena da zameni Džoa Bajdena kada mu je istekao rok trajanja? S jedne strane, odgovor je očigledan koliko to politička korektnost nalaže – žena, a uz to i manjina, crnkinja odnosno Indijka, već prema potrebi, a pokazala je i da prema potrebi može da menja akcenat od Kalifornije do Džordžije gde je zazvučala kao da je rođena usred plantaže pamuka. Ona sama pak otkrila je recept svog uspeha još 2012. kada je ženskoj publici dala važan karijerni savet. ”Kad sve propadne, budite zanosne. Znate na šta mislim…”, dodala je uz značajan smeh, dodajući da su neki od njenih ”najvećih mentora bili muškarci”. I zbilja, politička karijera Kamale Haris započela je, odnekud, baš kada je, kao 29-godišnja devojka, bila ljubavnica duplo starijeg uticajnog gradonačelnika San Franciska Vilija Brauna…
A tu su i uporne koliko i neprijatne glasine o njenoj prekomernoj sklonosti alkoholu, čijem smirivanju svakako nije doprinelo istraživanje njenih omiljenih klubova ljubitelja vina u kojima je bila član pod pseudonimom, objavljeno u ”San Francisko kroniklu” 2020. pod naslovom ”Kamala Haris je jedini ozbiljan kandidat koji voli da popije, a njen ukus za vina je odličan”.
Sve to ipak nije sprečilo mejnstrim medije da se kao po komandi oduševe iznenadnom pojavom Kamale Haris i njenim, piše, na primer, ”Njujork tajms”, ”mišićavim patriotizmom”. Iako se taj isti ”Njujork tajms” prošlog oktobra pitao gde je i šta uopšte radi Kamala Haris posle tri godine na funkciji…
Šta radi, i čime se preporučila Kamala Haris? Kakve su joj šanse protiv Trampa? I šta od nje može da se očekuje?
O ovim je pitanjima u ”Novom Sputnjik poretku” govorio dugogodišnji novinar RT-a Nebojša Malić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala