- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Međunarodna izložba savremene sakralne umetnosti u Galeriji Kolarčeve zadužbine

© Foto : Sputnjiku ustupljeno iz Kolarčeve zadužbinePlakat za izložbu "Portret na ikoni 2024."
Plakat za izložbu Portret na ikoni 2024. - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2024
Pratite nas
Međunarodna, kolektivna, žirirana izložba „Portret na ikoni 2024.“ biće svečano otvorena 27. avgusta u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Tokom trajanja izložbe, do 7. septembra, publici će biti predstavljena 73 rada od 60 autora iz zemlje i inostranstva, žirirana po najvišim kriterijumima.
Peta godišnja izložba sakralne umetnosti, na kojoj izlažu autori selektovani od strane uglednog žirija od 2024. dobila je međunarodni karakter.
U organizaciji Kulturnog centra „Kaleidoskop“ i po pozivu Umetničkog saveta uz umetnike iz Srbije i regiona, uz presek najboljeg sakralnog stvaralaštva domaćih autora u protekloj godini, publika će moći da vidi selekciju radova četiri eminentna umetnika iz Rumunije: Mihai Komana, Andreja Musata, Kristine Raileanu i Tome Čituka.
Tokom trajanja izložbe Galerija Kolarca biće i mesto direktnog susreta umetnika i zainteresovane javnosti. Biće održane radionice na kojima će umetnici iz Rumunije, profesori Akademije u Bukureštu zajedno sa profesorima beogradskih akademija uživo slikati ikone i uz razmenu sa prisutnim umetnicima iz Srbije prenositi svoja znanja.
Radionice su otvorene za javnost, tako da će i posetioci galerije imati jedinstvenu priliku da na licu mesta dožive proces stvaranja sakralnih dela.
Na ovogodišnji Konkurs za izlaganje pristiglo je 133 rada od 98 autora iz Srbije i regiona.
Izložba je i u prethodnim izdanjima okupila brojne ikonopisce, koji svoje različite ikonopisačke poetike artikulišu kroz fokus na portret na ikonama svetih, a koje su utemeljene na suptilnoj fuziji stilizovanog portreta ranohrišćanskog i srednjovekovnog crkvenog slikarstva i savremenog, otvorenog istraživačkog teološko - stvaralačkog koncepta.
„Značaj izložbe ogleda se u činjenici da je crkvena umetnost priznati deo savremene umetnosti, kao i vaseljenskom značaju ikone u pravoslavnom svetu. Vizantijske umetničke koncepcije neodvojiv su deo srpske kulture i sasvim prisan, neodvojiv deo njenog bića. Stoga je veoma važno da Beograd neguje kontinuitet održavanja ove, među umetnicima visoko pozicionirane izložbe, kroz težnju da se sistematizuje i predstavi javnosti savremena ikona“, naveli su organizatori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala