- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vlada Srbije: Jugoslovenska kinoteka menja naziv, manastir Manasija dobija status izuzetnog značaja

© Sputnik / Radoje PantovićMeđunarodni festival viteštva „Despot Stefan Lazarević“, Manastir Manasija
Međunarodni festival viteštva „Despot Stefan Lazarević“, Manastir Manasija - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2024
Pratite nas
Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici više odluka koje se odnose na utvrđivanje mera zaštite, granica zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline spomenika kulture kao nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, kao i arheoloških nalazišta koja su dobila status izuzetnog značaja.
Status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja dobio je manastir Manasija koji je građen, uz prekide, u periodu između 1406. i 1418. godine, pod ktitorstvom despota Stefana Lazarevića.
Iako je u značajnoj meri oštećeno, slikarstvo ovog manastira predstavlja najveći domet srpske umetnosti 15. veka, a sama Manasija jedinstvenu spomeničku celinu uz ostale spomenike, isposnice, utvrđenja i ostale crkve u široj okolini.
Isti status od sada imaju i srednjevekovni manastir Arilje, u Arilju, posvećen svetom Ahiliju, kao i arheološka nalazišta Caričin grad, mađarsko groblje Dvorina u selu Banja i arheološko nalazište Mora Vagei u Mihajlovicu, na teritoriji Opštine Negotin.

Jugoslovenska kinoteka menja naziv

Članovi Vlade doneli su Odluku o promeni naziva Jugoslovenske kinoteke u Državni audiovizuelni arhiv Srbije Jugoslovenska kinoteka.
Državni audiovizuelni arhiv Srbije Jugoslovenska kinoteka utvrđen je kao centralna ustanova zaštite i očuvanja filmskog i ostalog audiovizuelnog nasleđa za teritoriju Srbije i u njegovoj nadležnosti je vođenje centralnog registra kulturnih dobara, kao i registra kulturnih dobara od izuzetnog i velikog značaja u našoj zemlji.
Na sednici je usvojeno Rešenje o davanju saglasnosti na Program Crvenog krsta Srbije „Priprema za delovanje u nesrećama - obezbeđivanje minimalnih humanitarnih potreba i primena utvrđenih standarda u opremanju i obuci timova Crvenog krsta za delovanje u nesrećama - 2024. godina“, kojim se obezbeđuje da sredstva prikupljena od prodaje svake karte za manifestacije međunarodnog karaktera iz oblasti kulture, zabave i sporta, u iznosu od dva odsto cene karte, budu uplaćena na račun budžetskog fonda za Crveni krst Srbije.
Cilj ovog programa jeste jačanje kapaciteta CKS, popunjavanje zaliha u magacinima najčešće traženim artiklima, podrška u opremanju i obučavanju za sprovođenje zadataka i drugo. Takođe, data je saglasnosti na Program Crvenog krsta Srbije Efikasan odgovor na nesreće - jačanje kapaciteta Crvenog krsta za delovanje u nesrećama - 2024. godina.
Vlada je takođe dala saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve bespovratno isporuči evro dizel Opštini Surdulica, u količini od 10.000 litara, a u cilju otklanjanja posledica izazvanih elementarnom nepogodom – požarom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala