- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici iznenađeni - Sunce je aktivnije nego što su predvideli

© Foto : Unsplash/David LawSunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2024
Pratite nas
Neočekivani talas solarne aktivnosti pojačava solarne oluje, ugrožava Zemljinu tehnologiju i stvara zapanjujuće aurore, a naučnici sada kažu da je aktivniji nego što su očekivali.
Miran izgled Sunca ume da prevari. Izbliza, to je žarište solarne aktivnosti, čak intenzivnije nego što se očekivalo, prema nedavnim naučnim zapažanjima.
„Nismo mislili da će Sunce biti toliko aktivno u ovom konkretnom ciklusu, ali ono što vidimo je sasvim suprotno“, rekao je Endrju Džerard, predsednik i direktor Centra za solarno-terestrička istraživanja na Tehnološkom institutu Nju Džersija.
Solarni ciklusi, koji se dešavaju otprilike svakih 11 godina, uključuju oscilacije od minimalne do maksimalne aktivnosti, pri čemu se magnetna polja menjaju na vrhuncu ciklusa. Poslednji ciklus se protezao od 2008. do 2019. godine, a sada se približavamo maksimalnoj aktivnosti tekućeg ciklusa.

Najviše pega u poslednje 22 godine

Povećana magnetna aktivnost Sunca je povećala sunčeve pege, tamne oblasti na površini Sunca, koje su nedavno dostigle neviđeni broj. Ranije u avgustu, NOAA je zabeležila preliminarni broj od 299 sunčevih pega u jednom danu, najviše u poslednje 22 godine.
Sunčeve pege su ključni pokazatelji solarnih baklji i izbacivanja koronalne mase (CME), koji mogu uticati na Zemlju uzrokujući nestanak radio signala, GPS smetnje, pa čak i kvarove na električnoj mreži. Iako ne dovode sve sunčeve pege do takvih potencijalno štetnih erupcija za Zemlju, potencijal za značajne efekte je uvek prisutan.
„Učenje predviđanja solarnih oluja je važna oblast tekućih istraživanja“, ističe Aleks Džejms, solarni fizičar na Univerzitetskom koledžu u Londonu (UCL).

Mali gremlini

Solarne baklje i CME-ovi X-klase, kada se pojave, mogu da ispaljuju čestice visoke energije u svemir brzinom većom od 1.600 km/h. Ako ove čestice udare u Zemlju, mogu izazvati geomagnetne oluje, što dovodi do vizuelno zapanjujućih aurora, kao i ozbiljnih poremećaja.
„Te visokoenergetske čestice su poput malih gremlina koji mogu izazvati razne vrste haosa visokofrekventnim radio emisijama“, istakao je Džerard.
Samo ove godine, geomagnetne oluje su poništile radio signale na četiri kontinenta i poremetile GPS sisteme, uzrokujući povremene nestanke struje i kašnjenja letova.
„Svemirske letelice u orbiti su takođe u opasnosti. Ako dođe do izbacivanja koronalne mase i taj materijal stigne do Zemlje, to će povećati gustinu u gornjim slojevima Zemljine atmosfere“, objašnjava Džerard. To povećanje atmosferskog otpora može srušiti satelite, kao što se dogodilo sa 38 Starlink satelita u februaru 2022.
Sunčeva aktivnost će verovatno nastaviti da raste sve dok ne dostigne vrhunac oko 2025. Trenutna predviđanja sugerišu da će solarni maksimum nastupiti u drugoj polovini 2025. godine, rekao je Džejms.
Međutim, naša zavisnost od satelitske tehnologije čini nas ranjivijim na ove solarne događaje nego ikada ranije, piše Biznis insajder.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala