- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nadomak Rusije: Litvanija gradi vojnu bazu za nemačke trupe

© AP Photo / Massoud HossainiOružane snage Nemačke
Oružane snage Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2024
Pratite nas
Litvanija je započela izgradnju vojne baze za nemačku vojsku na poligonu Rudninkaj, saopštilo je Ministarstvo odbrane te baltičke zemlje.
Kako je precizirano, vojni resor je početkom avgusta potpisao ugovor vredan skoro 125 miliona evra sa kompanijom „Eikos statyba“ za projektovanje i izgradnju prve faze infrastrukture poligona.
U prvoj fazi biće izgrađene administrativne zgrade, infrastruktura za remont i skladištenje vojne opreme (magacini, poligoni, radionice, garaže za tehniku), zgrada obezbeđenja, spavaonice za 600 vojnika, menza i drugi objekti.
Ukupna površina objekata iz prve faze je skoro 56 hiljada kvadratnih metara. Prema ugovoru, ta infrastruktura će biti izgrađena i predata nemačkoj brigadi u roku od tri godine.
U drugoj fazi planirano je podizanje preostalih zgrada. Površina gotovog objekta zauzimaće 170 hektara, odnosno biće deset puta veća od vojnog kampa u Rokantiškesu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Po broju stanovnika vojni grad će se izjednačiti sa gradom Šilale. U njemu će služiti 80 odsto vojnika nemačke brigade, odnosno više od četiri hiljade ljudi.
Trenutno se u Rukli radi i na projektovanju vojne baze Neries terasas za nemačke vojnike. Stalna logistička zona i skladišta municije u Rukli biće izgrađeni sredinom 2025. godine.
Kako je saopšteno, Nemačka namerava da razmesti u Litvaniji tešku brigadu sa tri manevarska bataljona i svim potrebnim sredstvima, uključujući jedinice za borbenu podršku i snabdevanje. U Litvaniju će biti prebačeni 203. tenkovski bataljon iz Severne Rajne-Vestfalije i 122. motorizovani bataljon iz Bavarske.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala