- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zamenik ruskog ambasadora u UN: Poseta mirnoj Ženevi neumesna, SB ima važnija posla

© Foto : webtv.unSB UN
SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2024
Pratite nas
Putovanje članova Saveta bezbednosti UN u Ženevu povodom 75. godišnjice Ženevskih konvencija je neumesno imajući u vidu šta se dešava u svetu, rekao je ruskim novinarima zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski. Kako je rekao, Savet bezbedosti ima mnogo važnija posla.
„Smatramo da Savet bezbednosti ima daleko važnija posla nego da putuje u tihu Ženevu. Ima toliko žarišta koja zahtevaju našu pažnju. Mi smo govorili i govorimo da bi bilo mnogo umesnije da posetimo neko žarište gde od SB UN zaista zavisi normalizacija u toj zemlji. Ne znamo šta bismo radili u Ženevi, to je traćenje novca, resursa i vremena“, rekao je on.
Poljanski je doveo u pitanje i datum posete (25-26. avgust) jer se 75. godišnjica Ženevskih konvencija obečežava u oktobru uz učešće Crvenog Krsta.
Savet bezbednosti ima preča posla nego da putuje po Evropi, zaključio je on.
Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske saopštilo je ranije danas da je pozvalo predstavnike ruske Misije pri SB UN da dođu u nezvaničnu posetu Ženevi 25-26. avgusta povodom 75. godišnjice Ženevskih konvencija, ali je ruska Misija saopštila da neće doći.
„Radi se o nezvaničnoj poseti, bili su pozvane sve članice Saveta bezbednosti, uključujući Rusiju. Poziv je prosleđen predstavnicima pri SB UN u Njujorku. Ruska Misija je saopštila da neće doći, dok se preostalih 14 članica očekuje“, naveo je za Sputnjik šef Odeljenja švajcarskog MIP za komunikacije Nikola Bido.
Ženevske konvencije su niz od četiri međunarodna sporazuma potpisanih u Ženevi (1864, 1906, 1929. i 1949. god.), čime su uspostavljeni humanitarni principi po kojima su zemlje potpisnice obavezne da se ponašaju prema neprijateljskim vojnicima i civilima za vreme ratnih sukoba.
Podsetimo, zamenik Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je ranije da se, prema podacima obaveštajnih službi, u Ukrajini nalazi na hiljade plaćenika iz celog sveta. Kako je dodao, Rusija ih ne smatra dobrovoljcima i na njih se ne odnose Ženevske konvencije.
Rusija je u više navrata isticala da poštuje norme Međunarodnog humanitarnog prava, uključujući Ženevske konvencije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala