- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počeo sedmi Dunav film fest u Smederevu

© Foto : Sputnjiku ustupljeno iz Dunav film festaPlakat sedmog Dunav film festva
Plakat sedmog Dunav film festva - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2024
Pratite nas
Projekcijom filma „Bauk“ reditelja Gorana Radovanovića, uz prisustvo filmske ekipe, svečano je otvoren 7. Dunav film fest u Malom gradu Smederevske tvrđave.
Festival je otvorio glumac Vojin Ćetković, a ceremoniju otvaranja upotpunio je koncert Zemunskog kamernog orkestra pod nazivom Veče filmske muzike, saopštili su organizatori.
Ćetković svečano je rekao da je na Smederevskoj tvrđavi snimao filmove i serije, igrao u nekim predstavama i gledao mnoge pozorišne izvedbe, a da sada prvi put učestvuje na filmskom festivalu.
"Nekad su Dunavom stizali osvajači, razne vojske, kao i čitave civilizacije koje su donosile svoje kulture, a danas Dunavom stiže film. I to uzvodno i nizvodno od Smederava. Želim vam plovan Dunav, i želim vam udobnu i lepu plovidbu. Čast mi je da otvorim sedmi po redu Dunav film fest“, poručio je Ćetković.
Gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović je rekla da je Dunav film fest manifestacija koja je za kratko vreme postala "jedan od ključnih kulturnih događaja u Smederevu i šire".
"Za nas, Smederevce, Dunav nije samo reka već srce našeg grada. Dunav film fest je više od festivala, on je simbol veze prošlosti i budućnosti između Smedereva i sveta. Ovaj festival odražava našu ljubav prema umetnosti ali i prema našem gradu, njegovim ljudima i vrednostima koje nosimo u sebi", navela je ona.
Dodala je da Smederevo, kao grad bogate istorije i kulturnog nasleđa, ovim festivalom još jednom potvrđuje svoje mesto na kulturnoj mapi Srbije i regiona.
"Ponosni smo što festival raste iz godine u godinu okupljajući renomirane autore, mlade talente i publiku koja veruje u snagu umetnosti“, poručila je Vojinović.
Osnivač festivala i selektor progama Igor Stanković je naglasio da 7. izdanje festivala donosi preko 40 ostvarenja i dodao da je Dunav fest jedinstven po tome što u takmičarskoj selekciji okuplja filmove koji dolaze iz zemalja podunavskog sliva.
"Kada jedan grad ima projekcije koje počinju u podne i tako svih dana festivala, taj grad nema puku filmsku reviju već ozbiljan filmski festival", rekao je on.
Ekskluzivni program festivala biće održan u petak, 23. avgusta u 20 časova kada će premijerno biti prikazane prve dve epizode serije „Ringišpil“ po romanu Jelene Bačić Alimpić nastale u produkciji Telekoma Srbija, Filma danas i Dandelion productions.
Nakon projekcije publici će se pokloniti autorska ekipa serije.
Dunav film fest je takmičarskog karaktera, a nagradu Dunavska lađa dodeliće stručni žiri.
O najboljim filmovima odlučivaće rediteljka Jasna Nanut, Dajana Gudić, glumica i producentkinja iz Los Anđelesa i Viktor Kiš, skulptor.
Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala