- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska crkva: Zabrana UPC u Ukrajini vodi ka nasilju protiv miliona vernika

© Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaManastir RPC
Manastir RPC - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2024
Pratite nas
Realizacija ukrajinskog zakona koji omogućava da se zabrani kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva prouzrokovaće nasilje protiv miliona vernika, rekao je Predsednik sinodalnog odseka Moskovske patrijaršije za crkvene veze sa društvom i medijima Vladimir Legojda.
„U toku je obračun sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom zbog odbijanja da se prikloni organizaciji raskolnika koja je politički projekat čiji je cilj da se uništi duhovno nasleđe ruskog i ukrajinskog naroda“, rekao je on.
On je još dodao da se ovim zakonom stvara osnova za totalnu likvidaciju prihoda UPC.
Parlament Ukrajine usvojio je ranije danas nacrt zakona koji omogućava da se u zemlji zabrani kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, saopštio je poslanik Rade Jaroslav Železnjak.
Zakon će stupiti na snagu 30 dana nakon objavljivanja. Podržalo ga je 265 poslanika, a za usvajanje je bilo potrebno 226 glasova.
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je ranije Sveukrajinski savet crkava, koji je podržao predlog zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve - satanistima.
Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlament je u prvom čitanju usvojio predlog zakona o njenoj potpunoj zabrani u celoj zemlji.
Ruska pravoslavna crkva je saopštila da su ukrajinski raskolnici uz pomoć lokalnih vlasti nasilno zauzeli stotine pravoslavnih crkava, dok su „sveštenici i vernici, muškarci i žene, bili izloženi fizičkom nasilju“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala