- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinci evakuišu tri grada u DNR, Rusi napreduju; IAEA demantovala laži o Rusiji

Pratite nas
U Kijevu su odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji. Protekle noći sistemi PVO oborile su ukrajinske bespilotne letelice u Belgorodskoj, Kurskoj i Rostovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ruske snage oslobodile su Sviridonovku u DNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:51 18.08.2024
Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je da su eksperti IAEA, koji su stigli u Zaporošku nuklearnu elektranu, demantovali lažne vesti o navodnoj umešanosti Rusije u požar na rashladnom tornju nuklearke.
„Antiruski izvori i dalje tvrde da je požar na rashladnom tornju Zaporoške nuklearke izazvala ruska strana. Takve izjave su smešne, pogotovo što su stručnjaci IAEA, koji su hitno posetili objekat, zvanično opovrgli tu lažnu vest“, rekao je Uljanov.
22:12 18.08.2024
Oružane snage Ukrajine ispalile su lažne rakete na Krim kako bi „proverile“ odbrambeni sistem poluostrva, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.
U Sevastopolju je prethodno bila objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost koja je bila na snazi samo dve minute.
„Ukrajinske snage lansiraju lažne mete. Neprijatelj danas ponovo 'ispipava' sistem odbrane poluostrva. Skrećem pažnju stanovništvu da u svakom slučaju ne zanemaruje mere bezbednosti u slučaju vazdušne opasnosti“, napisao je Razvožajev na Telegramu.
20:46 18.08.2024
Jedinice Oružanih snaga Rusije primećuju da ukrajinska vojska menja taktika u području mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik vojnik iz izviđačke čete 291. puka Oružanih snaga Rusije.
„Menjaju taktiku. Pokušavaju da uđu sa malim, diverzantsko-izviđačkim grupama. Često praktikuju noćne napade. Imaju malo tehnike, i to su uglavnom laka oklopna vozila. Tešku tehniku skoro ne primećujemo. Kriju je i to daleko. Ona je negde tamo, van domašaja. Ali to se dešava jer mi ne stojimo na mestu – uništavamo tehniku“, rekao je vojnik.
20:40 18.08.2024
20:39 18.08.2024
Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov izjavio je da očekuje da generalni direktor IAEA Rafael Grosi uskoro poseti Kursku nuklearnu elektranu u svetlu napete situacije.
„Grosi je odmah reagovao na poziv ruske strane da poseti Kursku nuklearku, čija je bezbednost ugrožena usled nepromišljenih i provokativnih akcija ukrajinske strane. U poslednjem saopštenju IAEA potvrđena je spremnost Grosija da poseti elektranu kako bi ocenio situaciju. Smatram da bi, s obzirom na zabrinjavajuće okolnosti, to uskoro moglo da se desi“, napisao je Uljanov na Telegramu.
18:12 18.08.2024
Potpredsednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk pozvala je stanovnike Krasnoarmejska (ukr. Pokrovsk), Dimitrova (Mirnograd) i Selidovo u DNR, koji su pod kontrolom ukrajinske vojske, da se evakuišu jer im se približava linija fronta.
17:08 18.08.2024
Ukrajinske snage granatirale su četiri naselja u Belgorodskoj oblasti, a prema preliminarnim informacijama nema žrtava, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov. Iznad Belgorodske oblasti uništeno je šest ukrajinskih dronova.
17:04 18.08.2024
Ukrajinske snage granatirale su Petrovski okrug Donjecka u DNR i u napadu su poginula dva civila, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.
16:39 18.08.2024
Ukrajinske snage granatirale su crkvu Svetog Serafima Sarovskog u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR.
Kako je precizirano, ukrajinski projektil je direktno pogodio crkvu.
16:16 18.08.2024
13:09 18.08.2024
Ruska grupa Sever na kurskom pravcu otkriva i uništava neprijateljske diverzantske grupe južno od naselja Aleksejevsko, Safonovka i Šeptuhovka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
▪ Pored toga, odbijeni su napadi jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Komarovka, Olgovka, Rusko i Čerkasko Porečno. Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su: tenk i pet oklopnih vozila, inžinjersko vozilo i više od 30 vojnika;
▪Gađani su položaji ukrajinskih snaga u području naselja Borki, Fanasejevka, Čerkaska Konopeljka, Novoivanovka, Mihajlovka, Snagost.
▪ Tokom proteklog dana gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od 300 vojnika i 27 oklopnih vozila, uključujući šest tenkova i višecevni raketni sistem. Ukupno, tokom borbi na kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 3.460 vojnika i 50 tenkova.
12:14 18.08.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni grupe „Zapad“ iznosili su oko 440 vojnika, dva skladišta municije;
▪Jedinice grupe Istok poboljšale su situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 100 vojnika i jedan tenk;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su 420 vojnika u zoni grupe „Jug“;
▪Ruski PVO sistemi oborili su sedam projektila Hajmars, avio bombu Hamer i 27 ukrajinskih dronova, od kojih 11 van zone specijalnih operacija;
▪Grupa Dnjepar je pogodila dve ukrajinske brigade, neprijatelj je izgubio oko 80 vojnika;
▪Grupa „Sever“ je porazila tri neprijateljske brigade, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 90 vojnika.
12:04 18.08.2024
Ruske snage oslobodile su naseljeno mesto Sviridonovka u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:55 18.08.2024
10:03 18.08.2024
Ruska vojska je zadala snažan udarac ukrajinskim snagama kod Ugledara, presekavši glavni put snabdevanja protivnika – put do Konstantinovke, piše Telegram kanal „Vojni dopisnici ruskog proleća“.
Presekavši magistralni put do Konstantinovke, ruska vojska je blokirala Ugljedar sa severoistoka.
Pored toga, kako se navodi, ruska vojska je ušla u Toreck i kreće se ka stambenim četvrtima. U toku su teške borbe.
09:48 18.08.2024
Državljanin Ukrajine priveden je u LNR zbog sumnje za špijunažu, rečeno je RIA Novostima u republičkoj upravi FSB.
„Utvrđeno je da je stanovnik LNR posredno prikupljao i prenosio informacije vojne prirode ukrajinskim specijalnim službama“, objasnio je resor.
07:07 18.08.2024
Pripadnici specijalne jedinice "Ahmat, zajedno sa vojnicima 2. brigade specijalnih snaga i snagama za specijalne operacije Ruske Federacije uništili su tokom proteklog dana 11 jedinica tehnike i dva minobacača Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Ruske Federacije, komandant specijalnih snaga Ahmat general-major Apti Alaudinov.
On je pojasnio da je samo na jednom pravcu uništeno više od 50 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.
07:04 18.08.2024
Protekle noći sistemi PVO oborile su ukrajinske bespilotne letelice u Belgorodskoj, Kurskoj i Rostovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Dežurni PVO sistemi su uništili pet ukrajinskih bespilotnih letelica: dve su oborene iznad teritorije Belgorodske oblasti, jedna iznad Kurske oblasti i dve iznad teritorije Rostovske oblasti“, saopštilo je ministarstvo.
Usled pada ostataka dronova na teritoriju industrijskih skladišta u Proletarsku, Rostovska oblast, došlo je do požara dizel goriva. U gašenju požara uključene su i vatrogasne jedinice.
07:02 18.08.2024
U Kijevu su tokom noći odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.
Prema rečima načelnika gradske vojne uprave Sergeja Popka, aktivirana je PVO. On je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.
Eksplozije su se čule i u Sumi. Sumska oblast se graniči sa Kurskom oblasti, gde se od 6. avgusta vode borbe između ruskih i ukrajinskih trupa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala