- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li su vanzemaljci isuviše napredni da bi nas primetili?

NLO - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2024
Pratite nas
S obzirom na starost i veličinu Mlečnog puta, trebalo bi da svuda postoje inteligentne civilizacije. Nova studija sugeriše da bi vanzemaljske civilizacije mogle biti previše napredne pa ih ne možemo ni otkriti. Pitanje je - zašto nas ne potraže?
Kada bi vanzemaljci posmatrali Zemlju, verovatno bi mogli da uoče odsjaj Sunčeve svetlosti koji se reflektuje od solarnih panela. S tom pretpostavkom su krenuli istraživači koji su simulirali egzoplanetu nalik Zemlji sa različitim nivoima pokrivenosti solarnim panelima, a zatim su proverili da li napredni teleskop može da otkrije panele sa udaljenosti od 30 svetlosnih godina, piše Sajens alert.
Ispostavilo se da bi ih teleskop mogao uočiti – ali iz nekoliko pokušaja. Oko 23 procenta naše planete moralo bi da bude pokriveno solarnim panelima da bi ova metoda pomogla vanzemaljcima da nas uoče. Osim toga, teleskopu bi bile potrebne stotine sati da identifikuje takav signal, navode naučnici.
To znači da bi pronalaženje veoma naprednih civilizacija moglo biti jednako teško kao i pronalaženje onih koje nisu dovoljno tehnološki napredne.
Nova studija je izabrala solarne panele kao vrstu signala, jer su prethodna istraživanja pokazala da bi trebalo da snažno reflektuju ultraljubičasto svetlo – više od drugih talasnih dužina. Ne samo da bi to naučnicima dalo jasan put za dalje traženje, već je solarna energija logičan izbor za generisanje energije zahvaljujući tome koliko su silicijum i svetlost zvezda uobičajeni u kosmosu.
Naučnici su najpre izračunali koliko bi površine Zemlje bilo potrebno da solarni paneli generišu dovoljno energije da zadovolje naše potrebe, na osnovu podataka iz 2022. Ovo bi zahtevalo tek 2,4 odsto pokrivenosti zemljišta, čak i ako je solarna energija naš jedini izvor energije.
Imati deset milijardi ljudi na planeti – broj za koji Ujedinjene nacije sugerišu kao vrhunac brojnosti svetske populacije, povećao bi procenat pokrivenosti panelima na tri odsto. Za 30 milijardi ljudi, sa visokim životnim standardom, trebalo bi manje od devet odsto, smatraju istraživači.
„Jednostavno, nema potrebe da 23 odsto površine Zemlje date solarnim panelima. Ali, potrebno nam je toliko pokrivenosti da bismo bili uočeni, tako da je malo verovatno da ćemo na ovaj način pronaći vanzemaljce“, zaključuje tim.
Mlečni put je toliko ogroman i star da bi statistički trebalo da postoji veliki broj razvijenih civilizacija koje su kolonizovale sopstvene ili susedne sisteme oko zvezda, i bar nekoliko koje su se raširile širom galaksije.
Uobičajena objašnjenja za naše nepoznavanje tih svetova uključuju to da je Zemlja u „mirnom delu grada“, ili da nismo tražili dovoljno dobro ili sa odgovarajućom tehnologijom.
Možda nas vanzemaljske inteligentne civilizacije namerno ignorišu. Ili, možda smo zaista sami. Nova studija međutim, dala je još jednu mogućnost.
„Naša saznanja vode nas ka zaključku da se civilizacije možda neće osećati prinuđenim da se šire po celoj galaksiji jer mogu postići održiv nivo stanovništva i potrošnje energije u svom dvorištu, čak i ako izaberu veoma visok životni standard“, kaže Ravi Koparapu, vodeći autor studije i naučnik u Nasinom centru za svemirske letove Godard.
„Sigurno bi društvo koje može da postavi ogromne strukture u svemiru moglo da pristupi i nuklearnoj fuziji ili nekim drugim efikasnim metodama za proizvodnju energije“, kaže geohemičar Vinsent Kofman iz Nasinog Godard svemirskog centra.
„Mogu se širiti unutar sopstvenog zvezdanog sistema, ili čak u obližnjim zvezdanim sistemima, ali civilizacije koje se prostiru kroz celu galaksiju možda ne postoje“, dodao je Koparapu.
Zato ideja o izgradnji džinovske lopte od solarnih panela, kako bismo privukli pažnju na sebe – zvuči verovatno preterano. Studija je objavljena u časopisu Astrofizikal džurnal.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala