Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prepucavanje Prištine i Brisela smišljen scenario, Srbija da ne naseda

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave tzv. Kosova,EU, SAD i Albanije u Prištini
Zastave tzv. Kosova,EU,  SAD i Albanije u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2024
Pratite nas
Prepucavanje Vjose Osmaniji sa portparolom EU Peterom Stanom je smišljen scenario u kom je namera da tvz. predsednica Kosova kao proziva Brisel a oni kao odgovaraju, a da se na terenu ništa ne događa i ništa ne menja za Srbe, kaže za Sputnjik bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.
Kad kažem na terenu mislim na to da se oni i dalje pripremaju za otvaranje mosta između severnog i južnog dela Mitrovice iako za to ne postoji ni jedan jedini razlog i ovo se sve dešava samo sa aspekta provokativnih namera, smatra Čović.
„Pored tog postoje još četiri mosta i normalna je komunikacija između severnog i južnog dela Mitrovice tako da te reči koje se razmenjuju između njih, to je za javnost, da se kaže evo kako njih osuđuje EU, kako će im uvesti sankcije… A njihove sankcije odnose se na mrki pogled prema Prištini“, dodaje sagovornik Sputnjika povodom razmena oštrih reči između Prištine i Brisela.
Osmanijeva je prigovore EU vezane za nameru otvaranja mosta na Ibru nazvala „rasističkim“ a Stano uzvratio upozorenjem da bi Prištini bilo bolje da sluša prijatelje da ne ostane sama.

Sankcije EU – Mrki pogled prema Prištini

Taj „mrki pogled prema Prištini“ Vjosa Osmani naziva rasističkim pristupom i zato u Srbiji niko ne bi trebalo da naseda na te priče, već da vrlo pažljivo pratimo situaciju u Kosovskoj Mitrovici, ističe Čović.
Jer sa svim merama koje je prištinski režim uveo, upozorava bivši vicepremijer, već dovoljno je uneo i straha i nepoverenja kod srpske nacionalne zajednice na Kosovu i Metohiji, naročito na severu.

Prikrivanje etničkog čišćenja Srba pričom o rasizmu EU

„Ali kad Srbi na jugu Kosova i Metohije vide sve šta se događa na severu, oni više nemaju ni jedan jedini razlog da razmišljaju o ostanku ili opstanku na prostoru Kosova i Metohije već razmišljaju o alternativama za odlazak. A to se zove etničko čišćenje. E sad, Vjosa Osmani koristi reč rasistički da bi koliko-toliko amortizovala tom teškom kvalifikacijom ono što se stvarno događa i što je još teža kvalifikacija, a to je etničko čišćenje srpske nacionalne zajednice na jedan podmukao i pokvaren način. Koji odgovara mentalnom sklopu i Vjose Osmani i Aljbina Kurtija i ko zna kojih još 'kurtija' tamo“, zaključio je Čović.
Zaista nemamo šta novo da kažemo na temu ponovnog otvaranja mosta, kao ni na sve nasumične komentare na koje se pozivate, poručio je portparol EU Peter Stano predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani koja je njegove prethodne izjave o mostu na Ibru nazvala „rasističkim“.
Stano je prethodno izjavio da je zatvaranje filijala Pošte Srbije kršenje dogovora o dijalogu, a otvaranje mosta na Ibru – eksplozivno pitanje i da nije dobro što je dijalog Beograda i Prištine u „stalnom kriznom modalitetu“ i „modalitetu rešavanja krize“ koji prati sve više jednostranih poteza i nekontrolisanih akcija koje najčešće dolazi od administracije u Prištini.
Pogledajte i:
Vozilo Kfora u blizini mosta na Ibru - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2024
SRBIJA
Kfor na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici: Nećemo oklevati da reagujemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala