Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kfor na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici: Nećemo oklevati da reagujemo

© Sputnik / Dejan SimićVozilo Kfora u blizini mosta na Ibru
Vozilo Kfora u blizini mosta na Ibru - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2024
Pratite nas
Na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici koji Priština želi da otvori za saobraćaj uprkos protivljenju Srba situacija je mirna, a na severnoj strani grada gde živi većinsko srpsko stanovništvo i dalje su parkirana dva vozila karabinjera iz italijanskog sastava KFOR-a.
Radnici koje su angažovali nelegitimni albanski zvaničnici opštine Severna Mitrovica i danas su nastavili radove na uređenju mosta, a građani su ogorčeni zbog sve češćih najava Prištine o otvaranju mosta za saobraćaj, javlja dopisnik Tanjuga.
U trenutku dok traju tenzije zbog pokušaja prištinskih vlasti da otvore glavni ibarski most za saobraćaj, čemu se pored većinskog srpskog stanovništva protivi i Zapad, u severnom delu Kosovske Mitrovice održava se akcija tzv kosovske policije „Ja sam danas kosovski policajac“.
U akciji koja se odvija u neposrednoj blizini mosta učestvuju deca, a iz tzv. kosovske policije su rekli da je reč o "nacionalno mešovitoj grupi sa severa i juga", ali nisu želeli da preciziraju koliko je među njima srpske dece.
Ranije danas iz Euleksa je za Tanjug rečeno da je stav EU o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovicije da je to pitanje dijaloga i da svaka odluka o otvaranju mora biti doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine.
''Diskusije su trenutno u toku, a Evropska unija blisko sarađuje sa međunarodnim partnerima na Kosovu'', navodi se u odgovoru na pitanje Tanjuga kakva je situacija na mostu u Kosovskoj Mitrovici i da li je Euleks razgovarao sa nekim iz vlade privremenih prištinskih institucija o tome šta planiraju i da li bi mogli da promene odluku o otvaranju mosta.
Euleks dodaje da situacija na severu KiM ostaje stabilna, ali krhka.
EU je više puta saopštila da se o pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici mora razgovarati u okviru dijaloga koji vodi Unija i najavila da će to biti tema na sledećem sastanku u Briselu.

Kfor: Održavamo prisustvo na mostu preko Ibra, nećemo oklevati da reagujemo

Predstavnici Kfora saopštili su danas da održavaju stalno prisustvo na glavnom mostu preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici i da sprovode redovne patrole u ​​okolini, kao i da neće oklevati da reaguju na ugrožavanje bezbednosne situacije na KiM u skladu sa mandatom koji im je poveren na osnovu rezolucije 1244 UN.

"Misija KFOR-a predvođena NATO-om potvrđuje čvrstu posvećenost da doprinese bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN", navela je za Tanjug Služba za odnose sa javnošću KFOR-a.

Iz Kfora dodaju da imaju vidljivo i fleksibilno prisustvo širom KiM i da komandant te misije ima ovlašćenja da ga prilagodi potrebi, te da neće oklevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj i skladu sa mandatom koji imaju na osnovu rezolucije 1244 UN.
"Svaka odluka u vezi sa mostom preko reke Ibar mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način. S tim u vezi, nastavljamo da u potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU", kazali su iz Kfora.
Dodaju da je neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih deklaracija i akcija koje bi mogle stvoriti tenzije.
"Ovo je ključno za trajnu bezbednost širom Kosova - za dobrobit svih ljudi i zajednica kao i za regionalnu stabilnost", naglašavaju iz Kfora.
Poručuju da će Kfor nastaviti blisku saradnju sa kosovskom policijom i misijom Euleks, za koje navode da su prvi i drugi bezbednosni odgovorni.
"Kfor ima dobre resurse i dobro je pozicioniran da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio sa ispunjavanjem svoje misije UN-a", istakli su iz te misije.
Priština je najavila otvaranje glavnog mosta na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, iako se tome protive Beograd i Srbi na severu KiM, ističući da to ugrožava bezbednost i opstanak Srba u pokrajini.
Otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku protive se i KFOR, SAD, Kvinta i OEBS, koji smatraju da to pitanje treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine.
Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Peter Stano - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2024
SRBIJA
Stigao odgovor Brisela Vjosi Osmani: Stano otkrio šta će se desiti ako Priština ne posluša EU i SAD
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala