- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Požar na području Bileće došao blizu naseljenog mesta

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtivpožarni helikopter Kamov Ka-32 ima rezervoar od 4.000 litara, a vodu u toj količini može da usisa za samo jedan minut
Protivpožarni helikopter Kamov Ka-32 ima rezervoar od 4.000 litara, a vodu u toj količini može da usisa za samo jedan minut - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2024
Pratite nas
Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je danas da je novi požar na području Bileće došao blizu naseljenog mesta i da je sad prioritet da on bude stavljen pod kontrolu.
Nakon toga sledi gašenje požara kod Nevesinja i Gacka, rekao je Kusturić u izjavi za Srnu.
"Do pre sat vremena smo gasili požar na Tjentištu, ali mi je vršilac dužnosti/ direktor Civilne zaštite Boris Trninić javio da se pojavio veliki požar kod Bileće, te da je ugroženo selo, jer je požar došao do kuća, tako da smo se mi prebacili na to područje", rekao je Kusturić.
S obzirom na to da je vatra zahvatila veliku površinu, vatrogasci i ljudstvo angažovano na gašenju nemoćni su da spreče širenje vatre. Prema rečima bilećkih vatrogasaca, helikopteri uspevaju da zaustave udarne talase vatre. Pojas se širi prema selima Bodenik, Granica i Šobadine.
"Požar je podmetnut, ne znamo od koga, imamo povređenog kolegu, otrovao se dimom, prebačen je za Trebinje, još dvojica kolega su povređena, jedan je povredio nogu, drugi se otrovao dimom", rekao je Radojica Čuknić, vatrogasac Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bileća.
Vatra je zahvatila i bandere niskonaponske mreže, kojom se stanovništvo tog dela bilećke opštine snabdeva strujom. Ljudstvo angažovano na terenu pokušava da kontravatrama spreči dalje širenje požara.
"Preti selima Bodenik, Granica, Šobadine i Zvijerina i planini Viduša", precizirao je Radomir Radmilović, zamenik starešine Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bileća.
Iako još nema tačnih podataka, izgorela površina na području Bileće u poslednjih petnaest dana procenjuje se na više hiljada hektara šume i niskog rastinja. Vatrogasci kažu da je reč o jednoj od najtežih godina i apeluju na stanovništvo da se suzdrži od plamena na otvorenom.
"Čini mi se da ovo nije nehat, ovo je čista namera, ne bih da ulazim u taj deo posla, imaju organi čiji je to posao, ali, definitivno, ovo je čista namera", naveo je Radmilović.
Uz malobrojne vatrogasce, pripadnike oružanih snaga, u gašenju su angažovani i šumari Šumske uprave Bileća.
Iz Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice su naveli da su, zbog teškog terena, poslednjih dana imali veliki broj kvarova na vozilima, što im usporava dopremanje vode na teren.
Krak požara kod sela Simijova za sada ne preti imovini meštana.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala