- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Morbidna propaganda zapadnih medija: Zna se ko je uništio „Severni tok“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2024
Pratite nas
Kad je reč o uništavanju „Severnog toka“ vremenom su pravljene različite medijske spekulacije uključujući i tu da se taj teroristički akt pripiše Ukrajini, ali je sigurno da ta teza nema realnu osnovu jer Ukrajina logistički ni u kom smislu nije mogla da stoji iza tog akta, smatra general-major u penziji Mitar Kovač.
Centralna obaveštajna agencija (CIA) tražila je od Vladimira Zelenskog da otkaže naređenje o izvođenju diverzija na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, na šta je on pristao, ali je ukrajinski general Valerij Zalužni odbio da to posluša, tvrdi američki list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Zašto Ukrajina neće biti kažnjena u skladu sa Poveljom NATO

Navodi se i da su nemački istražitelji usredsređeni na sakupljanje dokaza protiv Zalužnog i njegovih pomoćnika. Dobijeni dokazi mogli bi da poremete odnose između Kijeva i Berlina, koji je Ukrajini pružio vojnu tehniku i obezbedio veliki deo finansijskih sredstava.
Zalužni je odbacio tvrdnje o svojoj umešanosti u dizanje u vazduh gasovoda. Prethodno su nemački mediji preneli da je Berlin izdao nalog za hapšenje ukrajinskog ronioca osumnjičenog za umešanost u teroristički napad na „Severni tok“.
Neimenovani nemački zvaničnik upućen u tok istrage izjavio je, piše američki list, da je napad takvih razmera dovoljan razlog da se aktivira odredba NATO o kolektivnoj odbrani, ali da se to neće desiti pošto je kritički važnu infrastrukturu uništila zemlja koju Berlin podržava isporukama oružja.
A da je Rusija to učinila, onda bi se mogao aktivirati član 5 Povelje NATO čime bi alijansa ušla u direktan oružani sukob sa Ruskom Federacijom.

Zna se ko je uništio „Severni tok“

„Zna se ko stoji iza uništavanja 'Severnog toka' i ko je sve učestvovao u tom poduhvatu i pozivanje na član 5 povelje NATO i priču o Ukrajini kao prijateljskoj i savezničkoj zemlji jeste izigravanje realnosti. Naravno da je upravo NATO, odnosno Amerika zajedno sa Velikom Britanijom, Norveškom i još nekim zemljama planirala tu operaciju i da se ona desila u okviru NATO vežbi na tom području. Logistički se dovezla potrebna količina eksploziva koja se primerenim sredstvima mogla spustiti na tu dubinu i onda je izvršenje ostavljeno jednoj od tih članica NATO“, smatra Kovač.
Danas možemo spekulisati, dodaje on, da li je taj teroristički akt izvela Amerika ili su u njeno ime to učinili Velika Britanija, Norveška ili Danska, jer taj posao posle pripreme, odnosno postavljanja eksploziva na cevi, nije bio zahtevan.

Morbidna propaganda zapadnih medija

„Dakle, u ovim uslovima sukoba kolektivnog Zapada, odnosno NATO sa Ruskom Federacijom i prolaska plaćeničkih i ukrajinskih trupa na rusku teritoriju čak su i uništavanje 'Severnog toka' u prvom trenutku na Zapadu pokušali da objasne time da je Rusija izvršila teroristički akt na svoju investiciju. A to su morbidne teme koje se nažalost još mogu prodavati u zapadnim medijima.“
Kovač smatra da je isteklo vreme u kom će Zapad moći „prodavati“ nerealne ratne priče svom stanovništvu.
„Znamo da se malo šta veruje zapadnim mejnstrim medijima i da ljudi pokušavaju da nađu prave informacije u drugim medijima ili na društvenim mrežama što je danas sve očiglednije i sve češće. Ta masovna zapadna propaganda koja se besomučno ponavlja 24 časa dnevno na vodećim zapadnim medijima sve manje utiče na javnost. Nažalost, utiče na deo javnosti, ali ne više presudno“, zaključio je Kovač.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su tada iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci su takođe ostali nepoznati.
Pogledajte i:
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2024
RUSIJA
Moskva: Zapad pokušava da se oslobodi odgovornosti za teroristički napad na „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala