- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji otkrivaju ko je u Kijevu izdao naredbu za diverzije na gasovodima "Severni tok"

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaLuka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2024
Pratite nas
Centralna obaveštajna služba SAD (CIA) tražila je od Vladimira Zelenskog da otkaže naređenje o izvođenju diverzija na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, na šta je on pristao, ali je ukrajinski general Valerij Zalužni odbio to da posluša, piše američki list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na neimenovane izvore.

„CIA je zahtevala od kancelarije Zelenskog da obustavi operaciju“, piše list, pozivajući se na američke, ukrajinske i evropske izvore. Prema medijskim podacima, Zelenski je nakon dobijanja instrukcija iz Vašingtona dao naređenje Zalužnom, koje je ovaj „izignorisao, a njegov tim je uneo izmene u prvobitni plan“.

Kako je precizirano u članku, plan za dizanje u vazduh gasovoda je prvobitno odobrio Zelenski u roku od nekoliko dana, a sva naređenja u vezi sa operacijom su data usmeno, kako ne bi bili sačuvani dokazi.
„Volstrit džurnal“ razgovarao je sa četiri visoka predstavnika ukrajinskih bezbednosnih snaga, koji su, kako se navodi u članku, „ili učestvovali u dizanju u vazduh gasovoda, ili imali neposredni pristup informacijama o toj operaciji“.
Svi predstavnici su potvrdili da je u trenutku izvođenja diverzija Kijev smatrao gasovode legitimnim metama za napad, napominje se u materijalu.
Pored toga, navodi se da su nemački istražitelji usredsređeni na sakupljanje dokaza protiv Zalužnog i njegovih pomoćnika.
Dobijeni dokazi mogli bi da poremete odnose između Kijeva i Berlina, koji je Ukrajini pružio vojnu tehniku i obezbedio veliki deo finansijskih sredstava, piše „Volstrit džurnal“.
„Neki politički lideri Nemačke su možda bili voljni da ne obraćaju pažnju na dokaze koji ukazuju na Ukrajinu, iz straha da će potkopati unutrašnju podršku vojnih napora. Ali, nemačka policija je politički nezavisna i njena istraga je zaživela dok su sledili jedan trag za drugim“, piše američki list.
Prema rečima jednog od oficira koji je učestvovao u zaveri, ideja da se „Severni tok“ digne u vazduh nastala je spontano, u maju 2022. godine, tokom razgovora ukrajinskih oficira i biznismena, koji su bili pod dejstvom alkohola u baru.

Zalužni odbacio optužbe

U isto vreme, Valerij Zalužni odbacio je tvrdnje o svojoj umešanosti u dizanje u vazduh gasovoda.
„General Zalužni, sada ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji, izjavio je u prepisci da nije upoznat sa takvom operacijom i da su bilo koje suprotne pretpostavke 'čista provokacija'. On je dodao da Oružane snage Ukrajine nisu ovlašćene da sprovode inostrane misije i da stoga nije mogao da bude umešan u njih“, preneo je „Volstrit džurnal“.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Deo magistralnog gasovoda Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
RUSIJA
Nemačka izdala nalog za hapšenje osumnjičenog za napad na Severni tok, mediji pišu o pomagačima
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala