- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nemačka našla „krivca“ za eksploziju na „Severnom toku“ – uhapsiti Vladimira

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
Pratite nas
Tvrdnje o tome da je nemačko tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje Ukrajinca zbog eksplozija na gasovodima „Severni tok“ ima za cilj da se skrene pažnja i navede na pogrešan trag, jer Ukrajina nema potrebne resurse da takvu diverziju sprovede u delo, ocenjuje ruski ekspert Vladimir Bruter.
„Ukrajinci ovo nisu mogli da urade, jer za to nemaju ni tehničke mogućnosti, ni geolokacijske podatke. Stoga je isključeno da su to uradili Ukrajinci. Što se tiče konkretnog čoveka, on je mogao da učestvuje u ovome, ali nije glavni u ovoj operaciji. Štaviše, možemo reći da on sam to ni na koji način nije mogao da obezbedi, niti je na bilo koji način mogao to da realizuje“, kaže Bruter.
Prema navodima nemačkih medija, Nemačka je izdala evropski nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja Vladimira Z. koji je navodno bio deo tima koji je digao u vazduh gasovode „Severni tok“.
Njegova poslednja poznata adresa bila je u Poljskoj, ali mu se sada gubi svaki trag, jer se veruje da je „možda bio upozoren“.
Osim toga, nemačko tužilaštvo sumnjiči još dva ukrajinska instruktora ronjenja, muškarca i ženu, za umešanost u sabotažu na „Severnom toku“. Veruje se da su sve troje možda bili deo posade jedrilice „Andromeda“, koja je u fokusu nemačke istrage.
„Pitanje podrivanja „Severnih tokova“ nije stvar ronilaca, već je pitanje tehničke podrške, a samim tim ova odluka nemačkih vlasti je pitanje navođenja na pogrešan trag. Što se tiče svega ostalog, ovde je potrebna temeljna istraga koja nije urađena i koja nikada neće biti sprovedena. Dakle, sva druga pitanja su u rukama onih koji obezbeđuju konkretno pravno gonjenje onih pojedinaca koji su to izvršili, ali odluka nemačkih vlasti nema nikakve veze sa onim što se zaista dogodilo“, objašnjava Bruter.
Dok su Švedska i Danska početkom godine obustavile istragu o ovom slučaju, nemački državni tužilac Jens Romel, prema medijskim navodima, već neko vreme pokušava da uhapsi osumnjičenog i napravi pomak u istrazi, ali vlasti Poljske nisu bile zainteresovane za rešavanje slučaja diverzije na gasovodima „Severni tok“, koji idu od Rusije do Nemačke po dnu Baltičkog mora.
Poljska je oduvek bila jedan od najvećih protivnika „Severnog toka 2“ i godinama je tražila da se gasovod zatvori.

Kakva je uloga Nemačke, a kakva Poljske

Prema pisanju nemačkih medija, nemačko tužilaštvo je još u junu predalo Poljskoj nalog za hapšenje izvesnog Vladimira Z., identifikovanog uz pomoć snimka saobraćajne kamere koja je zabeležila prekoračenje brzine. Navodno, on je bio za volanom „citroena“, za koji se veruje da ga je, 8. septembra 2022. godine na ostrvu Rigen, koristila diverzantska grupa umešana u teroristički napad na „Severni tok“. Ovu informaciju, navodno, potvrđuju i očevici koji su videli grupu Ukrajinaca kako se vozikaju tim automobilom.
Video snimci iz luke Kolberg, gde je jedrilica „Andromeda“, koja je u fokusu nemačke istrage, bila usidrena od 19. do 20. septembra 2022, izgleda da su već izbrisani.
Podaci koji su kasnije predati vlastima u Varšavi pokazali su se potpuno beskorisnim jer Varšava, kako navode „Zidojče cajtung“, ARD i „Cajt“, nije odgovorila na zahtev Berlina o hapšenju ukrajinskog instruktora ronjenja. „Zidojče cajtung“ zaključuje da pitanje diverzije „Severnog toka“ konačno „postaje političko“ zbog ponašanja poljskih i ukrajinskih vlasti, dok „Špigl“ ide i korak dalje tvrdeći da su Poljaci Berlinu namerno slali lažne obaveštajne podatke i tragove, te da su poljski zvaničnici javno izražavali sumnju u nemačka otkrića.
Mediji su uspeli da kontaktiraju osumnjičenog Vladimira Z., ali je on negirao umešanost u teroristički napad, a kasnije se saznalo da je muškarac napustio zemlju nakon što je saznao da je Nemačka podnela zahtev za njegovo izručenje.
Na pitanje šta dalje možemo očekivati od ove istrage Bruter kaže „ništa“, jer se istraga zataškava. On ponavlja da „istrage nije bilo i neće biti“.
Nemačke vlasti će pokušati da skrenu pažnju navodeći da postoji ukrajinski ronilac koji je ovo uradio, a dalje šta će biti je stvar njihovog 'ukusa'. Oni mogu naći određenu osobu i svaliti na nju svu krivicu, što, naravno, izgleda smešno“, ocenjuje Bruter.

Ko stoji iza napada na „Severni tok“

Eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ dogodile su se u septembru 2022. Prema rečima američkog novinara Simora Herša, dobitnika Pulicerove nagrade, sabotažu je izvela američka vojska uz pomoć NATO saveznika - u leto, tokom vežbe „Baltops“. Američki ronioci minirali su gasovode, a tri meseca kasnije Norvežani su aktivirali eksploziv uređaja.
„Da bismo rekli ko stoji iza ovoga, potrebno je da sprovedemo istragu. U jučerašnjem intervjuu koji je dao Ilonu Masku, Tramp kaže da on stoji iza podrivanja ‘Severnog toka’. Očigledno je da je Tramp ozbiljniji igrač od ukrajinskog ronioca“, kaže Bruter.
Bruter ocenjuje da je cilj diverzije bio prekid odnosa Rusije i Evrope
„Potpuno je očigledno da je cilj bio eliminisanje mogućnosti da Evropa nastavi da kupuje ruski gas u količinama kao do tada“, dodao je on.
Na pitanje može li se očekivati obnova gasovoda Bruter ocenjuje da „za sada na to niko neće ići“, jer u Evropi nema ljudi koji su spremni da obnove odnose sa Rusijom.
Nemačko tužilaštvo je odbilo da komentariše navode nemačkih medija, dok je poljsko tužilaštvo potvrdilo da je dobilo nalog za Vladimira Z. u junu „u vezi s postupkom protiv njega u Nemačkoj“, ali je osumnjičeni otišao u Ukrajinu pre nego što je mogao da bude priveden.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2024
RUSIJA
Zaharova: Zapad naredio Kijevu da uništi energetsku saradnju Rusije i Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala