- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Zajedničke vojne vežbe Rusije i Kine zabrinule Ameriku

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska ratna flota na paradi u Sankt Peterburgu
Ruska ratna flota na paradi u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
Pratite nas
Zajedničke vežbe oružanih snaga Rusije i Kine izazivaju zabrinutost kod američkog rukovodstva, piše Njujork tajms, pozivajući se na neimenovane vojne stručnjake.
Prema njihovim procenama, iako oružane snage Ruske Federacije i Kine još nisu dostigle nivo interakcije kao vojske zemalja NATO-a, sve veća saradnja Moskve i Pekinga u oblasti odbrane „zabrinjava Vašington“. Kako je priznala Beki Vaser, šef analitičkog Centra za novu američku bezbednost, njene kolege modeliraju moguće sukobe, uključujući i između Sjedinjenih Država i Kine.
List je takođe naveo da je Kini potrebna Rusija, jer je Moskva „jedini veliki partner sposoban da balansira sa Sjedinjenim Državama“. Ako bi Sjedinjene Države i njihovi saveznici nameravali da započnu pomorsku blokadu Kine, rusko-kineska kopnena granica bi mogla biti „od vitalnog značaja za snabdevanje oružjem, naftom i drugom robom“, smatraju autori članka. Prema njihovim procenama, Ruska Federacija bi takođe mogla da zatvori vazdušni prostor u blizini svojih granica, posebno u blizini Japana, gde SAD imaju vojne baze.
Prema rečima kineskog vojnog stručnjaka Sung Džungpinga, vojne vežbe, posebno u blizini Aljaske, biće češće održavane kako bi se „suprotstavile američkom pritisku“ i bloku koji Sjedinjene Države stvaraju kako bi obuzdale Kinu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala