- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerikanka mora da vrati medalju

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Sudijski čekić
Sudijski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
Pratite nas
Američki gimnastički savez saopštio da Sud za arbitražu u sportu (CAS) neće preispitivati svoju odluku kojom od gimnastičarke Džordan Čajls traži da vrati bronzanu medalju.
Originalno je treće mesto prema ocenama sudija osvojila rumunska gimnastičarka Ana Barbosu koja je za svoju vežbu dobila 13,700 bodova.
Međutim, posle uložene žalbe od strane predstavnika američke gimnastičke reprezentacije sudije su ocenu Džordan Čajls, koja je završila na petom mestu sa 13,666 bodova, povećali na 13,766, čime je američka gimnastičarka završila na pobedničkom postolju sa bronzom oko vrata.
Rumunski olimpijski komitet je uputio žalbu Sportskom arbitražnom sudu koji je presudio u korist rumunske gimnastičarke, a svoju odluku je sudsko veće CAS-a utemeljilo na povredi pravilnika Međunarodne gimnastičke federacije koji propisuje da se žalbe na rezultate takmičenja moraju podneti unutar jedne minute od objave ocene.
U žalbi je navedeno da je predstavnica američke reprezentacije prigovor na ocenu Džordan Čajls uputila posle minuta i četiri sekunde od objave rezultata pa je CAS presudio da američkoj gimnastičarki ostaje originalno dodeljena ocena za nastup, čime joj je oduzeta bronzana medalja i dodeljena Rumunki Barbosu.
Međunarodna gimnastička federacija (FIG) saopštila je da će poštovati ​​odluku CAS-a i Anu Barbosu su proglasili osvajačicom bronzane medalje.
Dan posle je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rekao da prihvata FIG-ovu „izmenu poretka“ i da će „preraspodeliti bronzanu medalju“ rumunskoj gimnastičarki.
Američki gimnastički savez rekao da je CAS-u predao video dokaz koji pokazuje da je prigovor glavnog trenera Sesil Landi podnet 47 sekundi posle objave rezultata.
CAS je na to odgovorio da njihova pravila „ne dopuštaju preispitivanje arbitražne odluke čak ni kada se predoče uverljivi novi dokazi“.
Stadion Partizana u sumrak - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
SPORT
I Partizan ima svog Dončića /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala