- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika našla zamenu za Zelenskog: Nezadovoljstvo u Vašingtonu sve veće

© AP Photo / Omar HavanaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2024
Pratite nas
U Vašingtonu razrađuju opcije kako da Vladimira Zelenskog zamene osobom kojom bi se lakše upravljalo i koja bi bila manje korumpirana, navodi se u saopštenju pres službe Spoljne obaveštaje službe Rusije.
Kao odgovarajući kandidat razmatra se bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov (u Rusiji se nalazi na listi terorista i ekstremista).
„Kao odgovarajući kandidat u ovom trenutku se razmatra bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov. Kao njegove ‘jače strane’ Amerikanci navode tesne veze sa nacionalističkim jedinicama i očuvane kontakte sa liderima evropskih država“, navodi se u saopštenju.
SAD su već naložile NGO da razrade scenario dolaska Avakova na vlast u Kijevu, o tome se diskutuje sa bivšim premijerom Julijom Timošenko, bivšim predsednikom Petrom Porošenkom i poslanicima partije Zelenskog "Sluga naroda".
Potom bi trebalo da usledi snažna medijska kampanja u cilju diskreditacije Zelenskog s ciljem da on na kraju bude primoran da napusti svoj položaj.
Takođe se navodi da u Beloj kući polaze od toga da bi takav korak omogućio Zapadu da se pripremi za mogući početak pregovora sa Rusijom o okončanju sukoba.
Spoljna obaveštajna služba Rusije navodi da je Zelenski počeo da se ponaša uneravnoteženo jer je zabrinut pre svega zbog toga kako da očuva sopsteni položaj u Ukrajini koji je ugrožen nakon što mu je 20. maja istekao mandat.
On preduzima nepromišljene korake koji prete eskalacijom situacije daleko izvan granica Ukrajine.
„U američkoj eliti nezadovoljstvo je sve veće. I u Demokratskoj i Republikanskoj stranci sve su jači glasovi onih koji sumnjaju da se milijarde vojne pomoći koje dobija Kijev svrsishodno troše. Zelenski preduzima nepromišljene korake koji prete eskalacijom daleko izvan granica Ukrajine“, navodi se u saopštenju.
Dok se Amerikance bave potragom za osobom koja bi zamenila Zelenskog, Ukrajina se polako ali sigurno pretvara u "crnu rupu" Evrope, zaključuje Spoljna obaveštajna služba.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala