- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Forum „Armija“ svetu pokazao moć i snagu ruskog oružja

© Sputnik / Pelagiia Tikhonova / Uđi u bazu fotografija10. Međunarodno vojno-tehnički forum "Armija-2024"
10. Međunarodno vojno-tehnički forum Armija-2024 - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2024
Pratite nas
Čak 1.500 proizvođača oružja, više od 28 hiljada vrsta naoružanja i vojne opreme, zvanične delegacije iz 85 država – sve to obeležava deseti, jubilarni, Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2024“, koji se održava u izložbenom parku „Patriot“ nedaleko od Moskve.
Vojni forum tradicionalno demonstrira sva dostignuća ruske odbrambene industrije i moć i snagu ruske armije.
Ekspozicija prikazuje najsavremenije rusko naoružanje i vojnu tehniku, uključujući tenkove, protivvazdušne i protivraketne sisteme, samohodne haubice, borbena vozila, avijaciju, dronove, arktičku „mašineriju“ itd.
„Forum se održava svake godine, ali ovogodišnji forum je donekle drugačiji od onoga što se dešavalo ranije, jer ovog puta nema masovnog priliva gledalaca - ovde su stručnjaci, predstavnici stranih država, koji gledaju naše proizvode koji se tek stvaraju i razvijaju ili koriste u zoni specijalne vojne operacije. Odnosno, ovde se rešavaju zadaci ne samo utilitarnog karaktera, a tu mislim na obezbeđivanje sopstvene vojske i mornarice, već postoji i osnova za vojno-tehničku saradnju sa drugim zemljama, sa našim geostrateškim partnerima. Takođe, ovde se radi i o finansijama, jer je trgovina oružjem uvek bila od koristi za državu, ne baš lavovski deo, ali dosta ozbiljan izvor deviznog priliva“, kaže ruski vojni ekspert Vladimir Jeranosjan.
Forum „Armija“ svake godine donosi velike ugovore ruskoj vojnoj industriji i iznenađuje svetske eksperte kako svojim novim vojnim proizvodima, tako i proizvodima dvostruke namene.
Tome u prilog ide činjenica da od početka specijalne vojne operacije, uprkos sankcijama, Rusija beleži rekordan porast interesovanja za rusko oružje u svetu. Izvozni portfelj porudžbina premašio je 60 milijardi dolara – to se još nikada pre nije dogodilo.

Četiri uslova za uspeh Rusije u sukobu sa Zapadom

Osim najsavremenijeg, visokopreciznog naoružanja, kao posebni deo izložbe prikazano je oružje koje se dobro pokazalo tokom specijalne vojne operacije: BMP-2M sa borbenim odeljenjem „berežok“, tenkovi T-90M „proriv“ i T-80BVM, oklopno vozilo BREM-1M, samohodno artiljerijsko oruđe „floks“ i „malva“, priobalni raketni sistem „bastion“, operativno-taktički raketni sistem „iskander-M“, sistem „tornado-S“, teški bacač vatre „TOS-2“, a takođe i NATO tehnika, zaplenjena tokom specijalne operacije. Reč je o tenkovima američke i nemačke proizvodnje „abrams“ i „leopard“, kao i borbenom vozilu pešadije „bredli“, britanskim raketama „storm šedou“ i drugim.
Ministar odbrane Andrej Belousov je na otvaranju foruma rekao da postoje četiri uslova za uspeh u oružanom sukobu sa kolektivnim Zapadom na čelu sa SAD.
Prema njegovim rečima, postizanje uspeha u savremenim vojnim sukobima moguće je samo ako se istovremeno ispune određeni glavni uslovi. Prvo, to je obezbeđivanje trupa najsavremenijim naoružanjem, pre svega visokopreciznim oružjem. Drugo, to je primena novih taktika vođenja borbenih dejstava, između ostalog i uz pomoć dronova i robotizovanih sistema. Kao treći uslov je naveo „stvaranje efikasnog sistema upravljanja uz primenu napredne tehnološke osnove, uključujući veštačku inteligenciju. I četvrto – stalno unapređenje obuke vojnih kadrova, u prvom redu komandnog osoblja.
„Ta izjava ministra odbrane, bez sumnje, odnosi se, pre svega, na ta četiri faktora koje je on naveo. On ih je istakao i učinio ključnim u svom govoru, a ta četiri faktora su veštačka inteligencija, visokoprecizno oružje, promene u taktici u vezi sa mrežnocentričnim ratovanjem, koji se sada dešavaju širom sveta, a zemlje koje ne idu u korak sigurno se mogu suočiti sa egzistencijalnim pretnjama. Pre dve i po godine nije bilo razumevanja kakva je, recimo, interakcija jurišnog odreda sa avijacijom, ili značaj poređenja podataka obaveštajne službe sa podacima bespilotnih letelica, kratkog i dugog dometa. I, naravno, nije slučajno da je govorio i o komandnom kadru, jer bez iskusnih komandanata borac rizikuje da upadne u neku nevolju, koji bi mogao da košta života ne samo njega, nego i njegovih potčinjenih. Dakle, komandanti su veoma važni, posebno oni srednjeg nivoa, koji se nalaze direktno na liniji borbenog kontakta ili se bave evakuacijom ili snabdevanjem municijom i hranom za vojsku, i tako dalje“, kaže Jeranosjan.
© Sputnik / Pelagiia Tikhonova / Uđi u bazu fotografijaIzložba trofejne tehnike na forumu "Armija -2024"
Izložba trofejne tehnike na forumu Armija -2024 - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2024
Izložba trofejne tehnike na forumu "Armija -2024"
Belousov je naglasio da samo takav kompleksan pristup daje potpunu prednost nad protivnikom, a oko tog ključnog principa je organizovan rad foruma „Armija“.
„Sve je to sada aktuelno, to shvataju i najviši zvaničnici države i to ne samo iz odbrambenog resora, nego o tome govori i vrhovni komandant. Dakle, sve je u rukama komandanta Ruske Federacije, a događaji poslednjih dana na svim operativno-strateškim pravcima pokazuju da mnogo zavisi od komandanta, od upotrebe najnovijih metoda vođenja borbenih dejstava, uključujući izviđanje dronova, njihovo korišćenje kao kamikaze, korišćenje FPV-dronova i tako dalje. Takva je situacija sada na frontu“, dodao je ekspert.

Svet želi rusko oružje

Ruski ministar industrije i trgovine Anton Alihanov je ocenio da vojni forum iz godine u godinu jasno demonstrira rastući potencijal ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Prema njegovim rečima, u uslovima specijalne vojne operacije oči odbrambenih resora država sa svih kontinenenata su prikovane na rusko oružje.
Drugim rečima, to pokazuje da je ruski vojno-industrijski kompleks ojačao svoju poziciju, a da su pretnje Zapada o potpunoj izolaciji Rusije - propale.
„Vidimo da nam vojno-tehnička saradnja ide na ruku, a iskustvo koje naše jedinice stiču korišćenjem najnovijih vrsta naoružanja - od bespilotnih letelica do preciznog naoružanja i dronova-kamikaza, kao što je ‘lancet’ i tako dalje - sve se to uspešno pokazalo na ratištu, a sve je domaće proizvodnje. Uspostavljena je proizvodnja, a za neke vrste naoružanja smo i premašili sva očekivanja“, ocenjuje Jeranosjan.
Ekspert napominje da je Rusija svetski lider u proizvodnji raznog naoružanja, a povećava proizvodnju za oko 300 vrsta naoružanja i vojne opreme, posebno tražene u zoni specijalne operacije, gde se, inače, koristi oko hiljadu tipova različitog oružja i vojne tehnike.
Inače, na ovogodišnjem forumu „Armija“ prvi put se može videti razvoj ruske „narodne odbrambene industrije“. To su proizvodi koje proizvode građani, radni kolektivi, mala i srednja preduzeća za potrebe ruskih vojnika u zoni SVO.
Osim ruskog oružja, na forumu u Rusiji nacionalne štandove imaju i preduzeća odbrambene industrije prijateljskih zemalja - Belorusije, Irana, Indije, Vijetnama, Pakistana i Kine, a u radu foruma učestvuje preko 120 stranih kompanija.
Štand „Roskosmosa“ na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2024“ - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2024
RUSIJA
„Leteće krilo“: Predstavljen ruski sistem za vazdušno izviđanje „Finist“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala