- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Koliko je opravdan strah od nuklearnih katastrofa? | Energija Sputnjika

© AP Photo / Mike StewartNuklerana elektrana
Nuklerana elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2024
Pratite nas
Kada je u nedelju izbio požar u nuklearnoj elektrani u Zaporožju ponovo su uznemireni duhovi, verovatno ne samo u Srbiji.
Jer strah od nuklearne katastrofe posle nesreće u NE „Černobilj”, veoma uspešno se hrani ne samo informacijama već i dezinformacijama koje svakom zgodnom prilikom lansiraju teoretičari zavere, kao i protivnici nuklearne energije.
Gost u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika”, dr Đorđe Lazarević, viši naučni saradnik na Elektrotehničkom institutu „Nikola Tesla“, ističe da je od katastrofe u Černobilju sigurnost u nuklearnim elektranama povećana, kako ne bi došlo do radioaktivnog zračenja.
Sagovornika „Energije Sputnjika” pitamo gde su nove generacije nuklearki po pitanju sigurnosti u odnosu na NE „Černobilj”, kako se skladišti isluženo nuklearno gorivo i sprečavaju zloupotrebe.
Nuklearna energija je, inače, kada se shvatilo da obnovljivi izvori energije (OIE) ne mogu zadovoljiti sve veće apetite ljudske civilizacije za električnom energijom dobila prefiks „zelena”. I, data joj je veoma bitna uloga u zelenoj energetskoj tranziciji.
Da bez nuklearne elektrane nećemo moći da ispunimo preuzete obaveze odustajanja od fosilnih goriva shvatilo se i u Srbiji. Za realizaciju ovakvog projekta neophodno je ukidanje moratorijuma. Otpočela je i svojevrsna javna rasprava o tome, a jedan od glavnih zadataka onih koji budu objašnjavali zašto sutra treba da gradimo nuklearnu elektranu biće eliminacija straha od nuklearki. Jer, kao što je poznato, Srbija je okružena nuklearnim elektranama u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Sloveniji.
Energija Sputnjika, 13.8.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala