- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Stići do Kurska, streljati civile: Ukrajinski zarobljenik otkrio plan operacije Kijeva

© AP Photo / Andrii MarienkoUkrajinska vojska na švedskom borbenom vozilu 90
Ukrajinska vojska na švedskom borbenom vozilu 90 - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2024
Pratite nas
Pripadnici FSB Rusije u Belovskom okrugu Kurske oblasti zarobili su vojnika 80. zasebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. On je rekao da su ukrajinske snage nakon napada na Kursku oblast postavile zadatak da stignu do Kurska i Belgoroda.
Po njegovim rečima, komandanti Oružanih snaga Ukrajine smatraju operaciju invazije na Kursku oblast „poslednjom nadom Ukrajine“.
„Cilj naše operacije, kako su mi objasnili, bio je sledeći: iz Sumske oblasti sa svih strana kreću različite jedinice, različite brigade… Naš cilj je bio da prvo dođemo do Kurska, od Kurska do Belgoroda kako bismo zauzeli što više teritorije i kako bismo za vreme mirovnih pregovora, do kojih će doći, imali mogućnost da razmenimo vaše teritorije za naše“, rekao je zarobljenik Ruslan Nikolajevič, rođen 1997. godine.
On je priznao da je njegova jedinica pripremana za napad na Kursku oblast od 28. jula.
„Tada smo premešteni u šumu u blizini sela Pesčano. Tamo smo proveli nedelju dana. Nakon četiri dana okupio nas je komandant i rekao: čekamo dok se glavne snage ne pripreme za napad na Rusiju. I čekamo po planu: prvo jedna brigada ulazi sa jedne strane, izvršava svoj zadatak, onda ulaze druge brigade i izvršavaju svoje zadatke“, objašnjava zarobljenik.
Takođe je kazao da je dobio naređenje da ubija na mestu civile Kurske oblasti koji pokušaju da pruže otpor.
„Tokom ispitivanja zarobljenik je priznao da je dobio naredbu da, ukoliko lokalno stanovništvo bude pružalo otpor, puca u sve na licu mesta. Prilikom upada u naseljena mesta Kurske oblasti, ukrajinski vojnici su se bavili pljačkom i odnosili su sve što su mogli“, navodi se u saopštenju.
Zarobljenik je otkrio da su učesnici u napadu na Kursku oblast govorili i na engleskom, poljskom i francuskom.
„Kada smo prešli granicu sa Rusijom, na motoroli sam čuo da govore na engleskom, poljskom, a možda čak i na francuskom. Kada su zauzeti položaji, stupili smo u komunikaciju sa pretpostavljenima, sa našima i čuli smo kako nešto govore na engleskom“, rekao je zarobljenik.
FSB saopštava da su vojnika ostavili njegovi saborci tokom borbi. On je pokušao sam da se vrati u Ukrajinu, ali je uhvaćen u Belovskom okrugu uz pomoć lokalnih stanovnika.
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Ukrajinska vojska kod Kurska testira strategiju NATO-a protiv Rusije
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala