- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bezuspešni pokušaji: Vojni ekspert objasnio zašto F-16 neće prodreti u ruske PVO

© AP Photo / Ahn Young-joonAmerički vojni avioni F-16
Američki vojni avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2024
Pratite nas
Lovci F-16 sa specijalnim naoružanjem teško da će prodreti u ruske sisteme protivvazdušne odbrane, smatra penzionisani vojni pilot i administrator ruskig specijalizovanog kanala za avijaciju „Fajterbomber“.
Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je već koristila sve vrste naoružanja kojim bi avioni F-16 mogli da prodru u rusku PVO na sovjetskim avionima, ali ti pokušaji nisu bili uspešni.
„U specijalnoj vojnoj operaciji, konkretno u borbenim dejstvima, ne koriste se lovci četvrte generacije. Svi naši lovci su generacije četiri plus ili četiri plus plus. Generalno, po svim karakteristikama, F-16 zaostaje za našim lovcima, ali to ne znači da oni ne mogu da se suprotstave našim lovcima i da ponekad pobede“, izjavio je penzionisani vojni pilot.
Kako je rekao, nije letelica ta koja odlučuje ishod borbe.
„O ishodu bitke odlučiće taktika i oružje. Ne avion. Pobediće onaj koji je lukaviji i pametniji“, objasnio je on.
S tim u vezi, naveo je da će avione tog tipa biti teže oboriti nego one koje sada postoje na ukrajinskoj strani.
Kako je ranije javio britanski „Ekonomist“, Ukrajina je već dobila 10 borbenih aviona F-16 iz zapadnih zemalja, a do kraja godine njihov broj će se povećati na 20. Kako navodi časopis, ukrajinske vlasti će moći da računaju na 79 lovaca F-16. Zapad će nastaviti da isporučuje avione u fazama tokom 2025. godine
Ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio da isporuke Kijevu novog naoružanja, uključujući i F-16, neće promeniti situaciju na frontu, već će dovesti do odlaganja sukoba. Takođe je napomenuo da će ovi lovci, ako se pojave u Oružanim snagama Ukrajine, goreti na isti način kao i druga vojna tehnika koju toliko Zapad reklamira.
Ruski lovac Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2024
RUSIJA
„Rosteh“: Su-57 će rasturiti F-16
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala