- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nuklearni terorizam: Kijev izazvao požar na rashladnom sistemu Zaporoške nuklearke

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2024
Pratite nas
U postrojenju sistema za hlađenje Zaporoške nuklearne elektrane došlo je do požara, saopštio je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki. Prema njegovim rečima, uzrok požara je granatiranje Energodara od strane ukrajinskih oružanih snaga.
„Trenutno je svih šest energetkih blokova stanice u režimu hladnog gašenja. Nema opasnosti od eksplozije pare niti ima drugih posledica. Radijacija oko nuklearne elektrane i grada Energodara je u normali“, napisao je on.
Balicki je pojasnio da zaposleni Ministarstva za vanredne situacije rade na gašenju požara.
Da požar ni na koji način nije uticala na rad stanice potvrdila je i pres-služba Zaporoške nuklearke. Ističe se da stanica radi normalno. Radijacija oko objekta je u normali.
Ovaj incident je prokomentarisala i zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Teroristi u Kijevu, pod rukovodstvom kolektivnog Zapada, uništili su svoju zemlju, ubili narod Ukrajine, potkopali globalnu energetsku i prehrambenu bezbednost, a sada su započeli nuklearni teror na kontinentu“, istakla je ona.
Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je prešla u vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju obližnje nuklearke.
Kijev tvrdi da ruske snage gađaju nuklearku dok su u IAEA u više navrata isticali da ne mogu da kažu odakle je gađan taj objekat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala