Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Protest protiv kopanja litijuma, blokirane „Gazela“ i železničke stanice „Prokop“ i „Novi Beograd“

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest u Beogradu protiv rudarenja litijuma
Protest u Beogradu protiv rudarenja litijuma - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2024
Pratite nas
Protest protiv rudarenja litijuma i projekta „Jadar“ održan je večeras na Terazijama u Beogradu. Skup su organizovala ekološka udruženja pošto je danas istekao rok koji su na protestu ispred Ustavnog suda 11. jula dali Vladi Srbije da odustane od rudarenja.
Isti zahtev je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) dao Vladi i ranije na protestu u Loznici, 28. juna, da se donese zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma i bora u zemlji, kad su najavili, da će, ako njihov zahtev ne bude usvojen, radikalizovati dosadašnje proteste.
Glavna poruka koja se čula na protestu na Terazijama bila je da se zabrani kopanje litijuma, a okupljenima su se obratile glumica Jelena Stupljanin, pesnikinja Ljiljana Bralović, iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), glumica Svetlana Ceca Bojković i Dragana Đorđević, naučni savetnik Instituta za hemiju životne sredine.
Protest je sat i po vremena posle skupa na Terazijama nastavljen šetnjom do mosta „Gazela“ koji je blokiran oko 21 čas. Demonstranti su se potom podelili u dve kolone: jedna je krenula prema Železničkoj stanici „Prokop“ i blokirala prugu, a druga ka Železničkoj stanici „Novi Beograd“ i, takođe, je blokirala.
Tanjug je javio da će se vozovi koji dolaze sa severa do Novog Beograda tu i okretati, a da će vozovi koji dolaze sa juga okretati na stanici Rakovica.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDemonstranti na Terazijama u Veogradu
Demonstranti blokirali most Gazela - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2024
Demonstranti na Terazijama u Veogradu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da su iz Ruske Federacije dobijene zvanične informacije da više zapadnih obaveštajnih agencija aktivno podržava pripremu masovnih nereda i pokušaj državnog prevrata u Srbiji.
Prethodno je Marija Zaharova, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavila da su u toku obnovljeni pokušaji određenih, kako je rekla, nedobronamernih snaga da aktiviraju dobro poznati destruktivni arsenal da bi destabilizovali situaciju u Srbiji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala