- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Građanski rat je neizbežan”: Šta stoji iza anarhije u Ujedinjenom Kraljevstvu /video/

© Tanjug / AP/Richard McCarthyProtesti u Sautportu zbog ubistva dece
Protesti u Sautportu zbog ubistva dece - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2024
Pratite nas
Kada su pevali o anarhiji u Ujedinjenom Kraljevstvu i Londonu koji gori, ni „Seks pistols” ni „Kleš” zasigurno nisu mogli da predvide koliko će proročanski njihovi stihovi odzvanjati u budućnosti. Kao što ni sada niko sa sigurnošću ne može da predvidi kakvu budućnost Ujedinjenom Kraljevstvu donosi današnja anarhija koju niko još nije opevao.
Ko zna, možda gurnu glavu u pesak pa se sve samo od sebe smiri u duhu mira, ljubavi i tolerancije. Ili će da se reši represijom vladajućeg režima, kako oflajn– to jest, u stvarnom svetu – tako i onlajn. Ali može da se ostvari i predviđanje milijardera i vlasnika Iksa Ilona Maska povodom nereda u Velikoj Britaniji da je „građanski rat neizbežan”.

Muhamed protiv Džordža

„Nema opravdanja za takve komentare. Ono što vidimo u našoj zemlji je organizovano, nasilno siledžijstvo kome ne sme da bude mesta ni na našim ulicama, niti onlajn”, bio je komentar portparola britanskog premijera Kira Starmera koji Ilona Maska krivi što na svojoj mreži daje pravo glasa i onima za koje Kir Starmer smatra da ne treba da imaju to pravo glasa. U ime demokratije, normalno.
Pa ipak, teško je oteti se utisku da konstatacija Ilona Maska o građanskom ratu u Ujedinjenom Kraljevstvu nije sasvim lišena osnova. Makar i zato što je Muhamed godinama u vrhu liste najpopularnijih imena novorođenčadi – više se Muhameda nego Džordža rodilo prošle godine – a „Njujork tajms” je još 2015. u tekstu pod naslovom „Džihadisti njenog veličanstva” utvrdio da je više britanskih muslimana pristupilo Islamskoj državi i Al Nusra frontu – ogranku Al Kaide u Siriji – nego britanskoj armiji. A i ovih dana Džej Di Vens, kandidat Donalda Trampa za potpredsednika Sjedinjenih Država, koristi priliku da opomene da će Britanija postati prva islamistička nuklearna sila…

Zločin u Sautportu

Muslimani, međutim, s tekućom provalom anarhije u Ujedinjenom Kraljevstvu isprva nisu imali nikakve veze. Da bi se, ni krivi ni dužni ovom prilikom, našli uvučeni u samo središte zbivanja, što samo potvrđuje sumnje u pogledu održivosti čitavog projekta miroljubive koegzistencije i dobrosusedskih odnosa u multikulturnom društvu. Izgleda, ipak, da dovoljan broj Ostrvljana nije naročito raspoložen da uz svoj čaj u pet sluša pozive imama na molitvu u obližnjoj džamiji; do te mere da su, čak, u Belfastu u nasilnim protestima, javlja „Gardijan”, jedni s drugima, nakon što su zajedno celu noć pili, ruku pod ruku učestvovali irski katolici i protestanti, alsterski lojalisti.
Okidač za ovakvu vrstu nacionalnog pomirenja bilo je svirepo ubistvo tri devojčice na času plesa u primorskom gradiću Sautport kod Liverpula prošlog ponedeljka, 29. jula. Napadač je, ispostaviće se, bio 17-godišnjak rođen u Kardifu, u Velsu – druga generacija migranata iz Ruande, po svoj prilici, hrišćanske veroispovesti i bez veze sa islamom.
Bdenje u Sautportu veče potom, svejedno, okončano je napadom na lokalnu džamiju, da bi u danima koji su usledili neredi buknuli širom Engleske i skroz do pomenute Severne Irske. S jedne strane belci, s druge svih drugih boja. Skandiranje „Alahu akbar” i „Ko je prokleti Alah” kao odziv na to, jedni napadaju džamije i halal prodavnice, drugi engleske pabove kao u Birmingemu u kome muslimani čine 29,9 odsto stanovništva (u odnosu na 34 odsto tamošnjih hrišćana, prema rezultatima popisa iz 2021. godine).

Teorije i zavere

Ko stoji iza nereda? Vlast laburista – čiji je šef Kir Starmer, stazama koje je utabao Toni Bler, svojevremeno učestvovao na strani Hrvatske protiv Srbije u sporu oko genocida – i režimski (mejnstrim) mediji, iako su se na snimcima koje su sami emitovali jasno videli i maskirani muslimani koji vitlaju mačetama, optužuju samo jednu stranu: krajnju desnicu i nekadašnju Englesku odbrambenu ligu na čelu sa Tomijem Robinsonom, živopisnim likom koji trenutno iskazuje svoj gnev pozivima na proteste iz jednog ol-inkluziv rizorta s pet zvezdica na Kipru.

„Ovo nisu protesti, ovo je čisto nasilje”, poručuje premijer Kir Starmer i preti da neće biti tolerancije za napade na džamije i na muslimansku zajednicu. Napade na pabove u istom kontekstu nije spomenuo.

Tomi Robinson pak tvrdi da sama vlada Kira Starmera plaća provokatore da pokrenu nerede. Dok sa druge strane, tek da doprinesu opštoj konfuziji, stižu sumnjičenja, ili teorije zavere, o vezama Tomija Robinsona sa cionističkim strukturama u Izraelu koje bi tobože Starmeru da se svete zbog toga što njegova podrška zločinima Izraela u Pojasu Gaze nije na nivou njegove nekadašnje podrške zločinima Hrvatske nad Srbima u bivšoj Republici Srpskoj Krajini. Dok „Gardijan” dodatno doprinosi haotičnim tumačenjima svojim ekskluzivnim otkrićem da desničarski napadači na britanske muslimane sad prete i napadima na britanske Jevreje…

Pretnja cenzure

A za to vreme vlast sve otvorenije preti društvenim mrežama i njihovim korisnicima da će biti strogo sankcionisani ako se upuste u nedozvoljeni govor. Što je samo korak do kažnjivih zlomisli Džordža Orvela koje iz „1984.” stižu u novu britansku realnost… I sve to pod zgodnim izgovorom lažne vesti na društvenim mrežama da je ubica iz Sautporta – musliman. Kao da je jedna lažna vest mogla da zapali tolike gradove.
Šta će ova nova realnost doneti Velikoj Britaniji? Zašto su tamo izbili nemiri? I mogu li oni da prerastu u građanski rat u koji veruje Ilon Mask?
O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku” govorili istoričar Miloš Ković i profesor Univerziteta Kembridž Nebojša Radić.
Pogledajte emisiju:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala