- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija: Napadi Kijeva pretnja ne samo po Kursku nuklearku, već i čitavu globalnu atomsku industriju

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaKurska nuklearna elektrana u Kurčatovu
Kurska nuklearna elektrana u Kurčatovu - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2024
Pratite nas
Moskva je obavestila Međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju (IAEA) o situaciji u Kurskoj nuklearki, a u vezi sa pokušajem napada ukrajinskih snaga na Kursku oblast. Na području nuklearke otkriveni su fragmenti ukrajinskih raketa, ali nije bilo direktnog granatiranja, saopštilo je predstavništvo Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču.
Prema saopštenju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu predstavništva ističe se da su 8. avgusta na području nuklearke bili otkriveni, verovatno, fragmenti i ostaci oborenih raketa, između ostalog i u delu kompleksa za preradu radioaktivnog otpada.
Takođe se naglašava da trenutno nije zabeleženo direktno granatiranje grada Kurčatova, nuklearne elektrane i energetske infrastrukture, ali da „situacija ostaje napeta".
„Nepromišljena dejstva Ukrajine su pretnja ne samo po ruski nuklearni objekat, već ugrožavaju i čitavu globalnu nuklearnu industriju", zaključuje se u saopštenju.
Prethodno, šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi je povodom situacije u Kurskoj oblasti pozvao na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla nuklearna nesreća.
Ranije danas je v.d. gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov izjavio da su četiri ukrajinske rakete i četiri drona oborena u toj oblasti. Grad Kurčatov u Kurskoj oblasti je bez struje zbog toga što su delovi ukrajinskog drona pali na podstanicu.
Pripadnici grupe "Sever" Oružanih snaga Rusije nastavljaju da odbijaju pokušaje ukrajinske vojske da izvrše upade na teritoriju Rusije na kurskom pravcu, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije. Ukrajinske snage su tokom borbenih dejstava na kurskom pravcu izgubile gotovo 945 vojnika, ističe resor.
Podsetimo, Oružane snage Ukrajine su u utorak ujutru pokušale da se probiju na teritoriju Kurske oblasti. Istog dana rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su ukrajinski vojnici sa oko 300 vojnika, uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih vozila, napali položaje jedinica koje pokrivaju rusku državnu granicu u području naselja Nikolaevo-Darino i Olešnja. Prema rečima vršioca dužnosti gubernatora Kurske oblasti Alekseja Smirnova, graničari i Oružane snage Rusije su na granici uništile 16 jedinica ukrajinske tehnike.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala