- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Međunarodna nagrada za mir „L.N. Tolstoj“ biće uručena 9. septembra u Moskvi

© SputnikLav Tolstoj
Lav Tolstoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2024
Pratite nas
Na dan rođenja ruskog pisca Lava Tolstoja, 9. septembra, u Boljšom teatru održaće se svečana ceremonija uručenja Međunarodne nagrade „L.N. Tolstoj“.
Nagradu će dobiti ličnost ili organizacija koji se bave aktivnim mirovnim delovanjem, pružaju značajan doprinos u okončanju trke u naoružanju, izgradnji multipolarnog sveta, jačanju međusobnog razumevanja i saradnje među narodima, suprotstavljanju pretnji od trećeg svetskog rata.
Naslednik velikog pisca, Vladimir Tolstoj, ispričao je o tome šta ga je motivisalo da se priključi žiriju Međunarodne nagrade koja nosi ime po njegovom slavnom pretku.
Prema njegovim rečima, u svetu je trenutno veoma turbulentna situacija, kao da se bude usnuli vulkani. Verovatno niko ne može da se oseća spokojno niti da bude siguran da se neki od tih tinjajućih vulkana neće probuditi, smatra Vladimir Tolstoj.
„Ako je svet danas tako globalno podeljen i ima suprotne tačke gledišta na pitanja koja se tiču rata i mira, dobra i zla, moralnog i nemoralnog, onda Rusija ima pravo da brani svoje gledište, vrednosti i ideju o tome kakvi ljudi dostojanstveno sprovode aktivnost koja ima za cilj globalni mir. Želim da podržim univerzalne ljudske vrednosti“, poručio je Vladimir Iljič Tolstoj.
Na pitanje zbog čega, po njegovom mišljenju, nagrada nosi ime velikog pisca, naslednik Lava Tolstoja je odgovorio da se književnik borio u ratu, bio je oficir, artiljerac i branio je ruski Sevastopolj, Krim. Učestvovao je u ratnim dešavanjima na Kavkazu, čak u vojnim operacijama van Rusije, na Dunavu u Silistri.
„Tolstoj je bio na korak od smrti i više puta je mogao da padne u zarobljeništvo. Video je smrt, pogibiju ogromnog broja ljudi. Znao je o čemu govori i piše, to je bilo njegovo lično iskustvo. Čehov je rekao: ‘Kad umre Tolstoj, sve će otići bestraga’“, konstatovao je Tolstojev potomak.
Naslednik velikog pisca je zaključio da se činilo da Tolstoj samim svojim postojanjem i svojim delima nije dopuštao apsolutno zlo velikih razmera“.
Prethodno, u Rusiji je ustanovljena nova međunarodna nagrada za mir „L.N. Tolstoj“ koja će se dodeljivati za aktivnost usmerenu na jačanje mira i međunarodne saradnje, uključivanje šire međunarodne zajednice u borbu za mir u svetu, kao i postizanje dobrotvornih, kulturnih i obrazovnih ciljeva.
Dobitnike nagrada određuje autoritativni međunarodni žiri, predstavnici kulture, nauke i poslovnih krugova iz Rusije i država Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala