- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kinezi razvili prvog „inteligentnog“ robota-ajkulu na svetu /video/

© Foto : video skrinšot/Jutjub/CGTNKit-ajkula robot
Kit-ajkula robot - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2024
Pratite nas
Kineski naučnici su spojili svemirsku tehnologiju s pomorskom industrijom i tako napravili značajan iskorak u modernoj pomorskoj tehnologiji. Kineska kompanija Shenyang Aerospace Xinguang Group razvila je prvog "inteligentnog" robota - kit ajkulu.
Ovo "bioničko čudo" je dugačko gotovo pet metara i teško 350 kilograma i bez problema može oponašati pokrete prave kit ajkule s neverovatnom preciznošću uključujući plivanje, okretanje, plutanje, ronjenje, zaranjanje pa čak i pokrete čeljusti.
"Ovo je dosad najveća bionička riba. Kit ajkula ima sedam pokretnih zglobova od kojih svaki zahteva računarstvo, komunikaciju i senzore, što je takođe naša ključna tehnologija", rekao je Gao Cao, dizajner iz pomenute grupacije.
Robotska kit ajkula ima napredne karakteristike uključujući bežični daljinski upravljač, programirano plivanje i bionički pogon s više zglobova, a ove karakteristike joj omogućavaju da postigne brzinu od 0,7 metara u sekundi i zaroni u dubinu do 20 metara.
Opremljen naprednim optičkim kamerama, senzorima, sonarnom tehnologijom i BeiDou sistemima pozicioniranja, ovaj robot može obavljati različite zadatke uključujući praćenje kvaliteta vode, mapiranje podvodnog terena i obavljanje specijalizovanih misija.
"Primera radi, kad robot obavlja svoje zadatke, on će nailaziti na razne prepreke. Za to će mu poslužiti kompjuter koji služi kao njegov mozak. Masa podataka mora biti pregledana i izdvojena sinhronizovano, a zatim korigovana i proverena pre nego se istinski efikasni podaci mogu izdvojiti za našu bioničku kit ajkulu kako bi ona identifikovala svoju okolinu", izjavio je Fang Xuelin, pomoćnik direktora Odeljenja za istraživanje tehnologije podvodnog pogona.
U poređenju s konvencionalnim podvodnim robotima pokretanim propelerima, bionička kit ajkula ima jedinstvene i značajne prednosti. Njen zatvoreni dizajn sprečava zagađivanje vode jer ne oslobađa zagađivače. Pored toga, njeno aerodinamično telo smanjuje rizik od zaglavljivanja u preprekama i minimizira štetu za morski život.
Nakon prvog uspeha, kompanija je dodatno razvila svoju ponudu bioničkih proizvoda kako bi imala Yangtze pliskavice bez peraja, kitove ubice i delfine.
Besprekorna integracija morske bioničke tehnologije i inteligentnih sistema pokreće inovacije u sektoru podvodne robotike.
Kako ljudi sve dublje zaranjaju u okeane, podvodni roboti postaju vredan alat za istraživanje i razvoj. Kit ajkula i slični bionički roboti bi mogli uneti revoluciju u operacije na moru i u naučna istraživanja, piše Interesting indženiring.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala